Моментът, в който Мария Шарапова уволнява баща си

Мария Шарапова, която прави първите си тенис стъпки с баща си в Русия, се мести в Съединените щати, когато е само на седем години, след като Юрий Шарапов е посъветван от Мартина Навратилова, че това е добър ход за дъщеря му. По време на целия процес Юрий се включва активно в развитието на Шарапова и това до момента, когато дъщеря му в крайна сметка става професионалист.
Работата на баща й се отплаща, тъй като Шарапова е само на 17, когато става известна шампионка от Големия шлем на Уимбълдън през 2004 г., и само на 18, когато става номер едно в света за първи път през 2005 г. Докато Шарапова има изключителен старт на кариерата си, тя скоро осъзнава, че ще има нужда от нов глас, ако иска да даде нещо друго на играта си. И през 2008 г. решава, че е време да прекрати професионалните отношения с баща си.
“Най-големият подарък, който той ми е правил, е неговото съгласие да се оттегли от кариерата ми. А за баща, извел дъщеря си до титли от Големия шлем, това е много сложно”, разказва Шарапова в хитовия подкаст на бейзболиста Алекс Родригес и на бизнес кореспондента на Bloomberg Джейсън Кели.
“Реших, че мога да му го кажа само по имейла. Така ми беше далеч по-удобно, защото не можех да го погледна в очите. Ала разбирах, че той знаеше, че това ще се случи. Просто не мислеше, че ще стане, след като тъкмо съм спечелила третата си победа за Шлема”, разказа 36-годишната рускиня, която се отказа от играта преди четири години.
След като се разделя с баща си, Шарапова продължава да работи с Майкъл Джойс, който е част от нейния треньорски щаб от 2004 г. Но малко след като печели Откритото първенство на Австралия през 2008 г., Шарапова има сериозна контузия на рамото, която се налага да бъде коригирана хирургично. Това се отразява негативно на резултатите на Шарапова и следващите няколко години са доста тежки и предизвикателни за рускинята.
През 2011 г. Шарапова решава, че е време да се откаже и от партньорството си с треньора си Джойс. След този ход Томас Хогстед, който е добавен към отбора в края на 2010 г., остава единственият треньор на рускинята.
Няколко години по-късно Шарапова прекратява сътрудничеството си и с Хогстед и работи със Свен Грьоневелд между 2013 и 2018 г. Когато Шарапова се оттегля в началото на 2020 г., Рикардо Пиати е неин треньор. През цялото това време обаче  Юрий Шарапов поддържа близък контакт с дъщеря си и винаги е до нея, когато тя има нужда от нещо.
“Фактът, че той успя да се отдръпне и да каже: “Хей, ти направи това, щом смяташ, че трябва”, е много важен за мен. Той обаче продължаваше да бъде много ангажиран. Обаждаше се на всички треньори и разговаряше с тях след мачове. Винаги беше първият човек, на когото се обаждах аз самата. Не отивах при моя треньор, а се обаждах на баща си”, разкрива още Шарапова.
Въпреки че раздялата с баща й очевидно не е била лесно решение, както отбелязва Tennis World, Шарапова наистина успя да подобри играта си и да се развие като играч след раздялата им.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Когато Пенелопе Крус и Брад Пит са влюбени

За някои модата е каприз, излишен лукс, забавление за повърхностни хора. За други обаче модата не са просто дрехи, а изкуство, в което се крият емоции, копнежи, мечти. И ако някой се е съмнявал в последното, дефилето на Chanel в Париж преди ден го доказа. То започна с кратък филм, […]

Subscribe US Now