5 неприятни последствия от пиенето на бяло вино

Няма нищо лошо човек да изпие една освежаваща чаша бяло вино – особено след дълъг работен ден или в добра компания. Но бялото вино е леко, пивко, ароматно и затова и лесно увлича. И тогава, подобно на всеки друг вид алкохол, то може да се превърне дори в опасно.
И както има своите положителни страни – известно съдържание на някои основни витамини и минерали, то има и своите клопки, за които е добре да знаем. Ето върху какво си струва да се замислим, преди да отворим бутилка бяло вино.
Ниско количество антиоксиданти
За разлика от червеното вино, количеството на антиоксидантите в бялото са значително по-малко. Това е така, защото при правенето на бяло вино не се използва люспата на гроздето. Именно в нея основно се съдържат и антиоксидантите.
Сънят може да пострада
Дори само една чаша бяло вино може да попречи на съня. Алкохолът прекъсва REM цикъла на съня, което означава, че качеството на почивката ни ще бъде нарушено.
Финландско проучване от 2018 г. установява, че дори умереният прием на алкохол – само една напитка за жени или две за мъже, намалява качеството на почивката с 24%. Правят го дори и ниските количества алкохол – с 9.3%.
Трупане на мазнини
Не е само заради калориите във виното – средно им количество в една чаша бяло вино е около 120 калории. Но докато пием, организмът ни освобождава хормони, които подмамват тялото “да мисли”, че трябва да съхранява мазнини. Така захарта във виното може да повиши нивата на инсулин в кръвта – който е основният отговорник за складиране на мазнините в тялото.
Задействане на киселинен рефлукс
Не е изненадващо, ако изпитаме леко парене, след като изпием една ароматна чаша бяло вино. Някои бели вина са супер киселинни – много повече от червените си колеги. Ето защо бялото вино може да предизвика гастроезофагеален рефлукс.
Всъщност проучванията показват, че в това отношение то е също толкова коварно лошо, колкото и бирата.
Рак на кожата
Може да звучи невероятно, но проучвания показват, че може да съществува потенциална връзка между виното и заболяването. Оказва се, че бялото вино е свързано с по-висок риск от развитието на меланом – най-смъртоносният вид рак на кожата, в сравнение с червеното вино, бирата или алкохола. По-конкретно – всяка чаша бяло вино на ден е свързана с 13% повишаване на риска.
И все пак – колкото и негативи да има в консумацията на бялото вино, все пак то има и своите плюсове. Чаша бяло вино на ден може да предпази от някои неврологични заболявания, като болест на Алцхаймер, както и да бъде в помощ на тялото при изчистване на токсините, пише ЕatТhis, NotThat.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Бременната Джена се показа с корема, ражда до месец СНИМКА

Фолк певицата Джена не се е показвала никъде, след като слезе от сцената в началото на годината в очакване на втора рожба. Хитовата изпълнителка реши да не публикува нови снимки с големия корем, но специален повод я накара да направи изключение и да се покаже с бременния корем. Появиха се […]

Subscribe US Now