59 лв. за козунак – съпругата на Кирил Петков отново вбеси българите

Като оставим настрана яйцата, едва ли има българин, който да не чака Великден заради вкуса на ароматните и пухкави козунаци – без значение дали ще си ги направи сам вкъщи, или както всяка друга година, ще ги вземе от изпитани във времето предпочитани пекарни. 
И въпреки че има близо месец до Великден, козунаците отново се превърнаха в една от най-дискутираните теми през последните дни. Една от основните причини за това се оказаха определени козунаци или по-точно безглутеновите варианти на съпругата на Кирил Петков – Линда Петкова. 
Както добре е известно, Линда, освен съпруга на българския политик, е била участник в Master Chef и е собственик на сладкарница с авторски рецепти Amelie Sweet Shop. Самата Линда има проблем с глутена от поне 15 години, както и майка ѝ. Втората ѝ дъщеря – Ема, има диабет. Това е причината тя да се посвети в приготвянето на рецепти изцяло на базата на безглутенов хранителен режим. В това число влизат и козунаците. 
Преди броени дни от сладкарницата ѝ – Amelie Sweet Shop споделиха публикация, в която се съобщава, че вече приемат предварителни поръчки за козунаци, които тази година ще са три вида – със стафиди и цитрони, с натурален шоколад и бадеми, или шипков мармалад и орехи. Уточняват, че ще има малки от 450 г. и големи от 950 г.
“Направени са с масло, мляко, кафява захар, яйца, безглутеново брашно, мая, кора от лимон и канела. Подходящи са за хора с алергия към глутен, защото тук в Amelie правим нашите сладкиши само без глутен”, пишат от сладкарницата и разясняват, че бройките са ограничени.
Огромният шок за много от българите дойде при обявяването на цената от 34 лв. за малък и 59 лв. за голям козунак. Цената на козунаците зависи основно от съставките, с които се приготвят. Поскъпването понякога се влияе от страна и заради по-скъпите продукти, а от друга и заради повишените разходи за заплати и осигуровки.
Не можем да отречем, че 59 лв. за козунак е прекалено висока цена, но да си признаем, не сме и толкова шокирани. Първо, защото както добре известно на всички, въпросната сладкарница отдавна поддържа високи цени на всичките си десерти, които предлага. Не виждаме защо козунаците да са изключение.
Да не споменаваме и факта, че още миналата година широко се коментираше за вносни козунаци на цени между 60 и 100 лв., като редица медии писаха, че някои от въпросните скъпи козунаци в различни пекарни са били изчерпани дни преди Великден. Съдейки от публикациите в профила на Amelie Sweet Shop преди една, че и две години – при тях случаят е бил същият. 
Да, 59 лв. не е по джоба на всеки, но пък всеки би могъл просто да подмине поста и да не му обръща внимание, а не да се държим така сякаш някой ни задължава да купуваме от скъпите козунаци на Линда Петкова, които видиш ли били и без глутен. 
“Нали разбирате, че без глутен означава без бяло брашно, а без бяло брашно няма конци, а без конци имаме кекс и нищо общо с козунак”, коментират някои от потребителите в социалните мрежи. Истината обаче е, че много сладкарници и пакарни в София от доста време насам доказват, не само, че могат да правят разкошни козунаци без глутен, но имат и чудесни веган варианти. 
Интересен факт е, че Vanilla Kitchen например прави правят първите веган козунаци в България още преди няколко години. Макар че “веган” и “козунак” хич не си подхождат, както самите те да признават, рецептата им наистина е много добра, което доказват и многобройните им клиенти всяка година. 
Не ни разбирайте погрешно. Ние сме от тези, които обичат козунака не само с бяло брашно, но дори с мас вместо с масло, че дори и ром (семейна рецепта). Осъзнаваме обаче, че има много хора с различни вкусови предпочитания, някои от които наложени вследствие на здравословни проблеми. Затова и уважаваме избора на всеки, независимо дали е веган, вегатарианец, има глутенова непоносимост или просто не иска повече да консумира бяло брашно.
И е хубаво да приемем, че след като някой предлага безглутенови козунаци, значи има кой да ги търси. Очевидно има и такива, които са склонни да платят 59 лв. за тях.
Това, което ни е най-трудно да си обясним в случая е, защо отново трябва да го превръщаме в тема на деня, а не можем да подминем и просто да си купим от козунаците по 5, 10 или 10 лв. например. Защото и такива ще има. И със сигурност ще бъдат много вкусни. Просто никой няма да пише за тях и да ги превръща в новина.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

И на 65 г. още си я бива - успя ли Мадона да възбуди (буквално) Рики Мартин

От някоко месеца Мадона е на турне в Северна Америка и Европа, на което представя на феновете своите хитове от последните 40 години. Madonna: The Celebration Tour отвежда феновете на артистично пътешествие през четири десетилетия и отдава почит на Ню Йорк, където е започнала музикалната й кариера, като преминава през 35 града.  […]

Subscribe US Now