Иранският режисьор, който избяга от присъда, за да отиде на фестивала в Кан

Кинофестивалът в Кан 2024 е поредното бляскаво звездно събитие, което няма да мине без почерка на случващото се в политически план по света. Докато на след MET GALA последва бойкот на известни личности заради неглижирането им на случващото се в ивицата Газа и ненужното парадиране с лукс, сега вниманието е обърнато към една друга личност.
Мохамед Расулоф е ирански режисьор, който е един от претендентите за Златна палма. В навечерието на откриването на фестивала той сподели в социалните мрежи, че е напуснал родината си само дни след като е бил осъден на осем години затвор за престъпления срещу сигурността. А причина за присъдата му станаха неговите документални филми, които съдът определи като “примери за тайно споразумение с намерението да се извърши престъпление срещу сигурността на страната”.
Това напускане може да се определи по-скоро като бягство, защото няма позволението на властите. Неговият паспорт е бил конфискуван още през септември 2017 г., с което му е било забранено да напуска Иран. Расулоф бе обект и на много други санкции, а управляващите дори го подложиха на натиск да оттегли филма си The Seed of The Sacred Fig, който ще бъде прожектиран като част от фестивалната програма в Кан и ще се бори за награда, пише France 24.
“Благодарен съм на моите приятели, познати и хора, които любезно, безкористно и понякога рискувайки живота си, ми помогнаха да изляза от границата и да стигна до безопасно място по трудния и дълъг път на това пътуване”, написа режисьорът в профила си в Instagram, без да посочва настоящото си местонахождение.
Не закъсняха обаче и предположенията, че той ще се появи на представянето на филма си на 24 май, с което ще влезе в още по директен сблъсък с иранската държава и ще й се противопостави пред целия свят. А адвокатът на Мохамед Расулоф потвърди пред AFP, че той наистина ще се появи на червения килим, поемайки всички рискове и последствия от това свое действие. Ако, разбира се, нещо непредвидено не се случи с него дотогава.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Шайло Джоли Пит и танцовите й умения, които впечатлиха феновете

Не е рядкост децата на актьорите също да се насочат към тази професия, защото вече са имали досег магията на киното. Или да се насочат към друго артистично занимание, какъвто е случаят с Шайло Джоли-Пит. 17-годишната дъщеря на Брад Пит и Анджелина Джоли от няколко години е запалена по хип […]

Subscribe US Now