Какво иска Джиджи Хадид за Израел и Палестина

От седмица светът следи какво се случва в Израел и Ивицата Газа, но не всички знаят, че конфликтът, който прераства във война, има своята дълга предистория. Това е израелско-палестинският конфликт за територии, който започва през 1947 г. и продължава вече десетилетия, а изгледите за затихване съвсем изчезнаха в последните дни.
Сестрите Джиджи и Бела Хадид може да са родени в САЩ, но имат палестински корени по бащина линия. Мохамед Хадид е роден в Назарет точно по време на израелско-палестинската война през 1948 г.
През годините моделите неведнъж са изказвали своята гражданска позиция в подкрепа на палестинския народ по различни поводи. И този път последователите им в социалните мрежи очакваха тяхното мнение за атаките на “Хамас”, които доведоха до хиляди жертви на израелска територия.
Мълчанието наруши Джиджи Хадид, която публикува дълъг пост в профила си в Instagram. “Мислите ми са с всички засегнати от неоправданата трагедия всеки ден, в който този конфликт отнема невинни животи – твърде много от които са деца”.
Джиджи Хадид изрази дълбока съпричастност към палестинската борба и живота под окупация, но и се чувства отговорна към своите еврейски приятели да поясни, че въпреки че има “надежди и мечти” за палестинците, постигането на нито една от тях на включва нараняването и на един евреин.
По този начин Хадид отново застана на страната на палестинците, но и осъди действията на терористичната организация “Хамас”. “Тероризирането на невинни хора не е в съответствие с и не носи никаква полза за движението “Свободна Палестина”, пояснява тя като последовател на движението. И добре знае, че този терор ще доведе до “болезнен, дълъг десетилетия цикъл на отмъщения в едната и другата посока”.
Тя каза, че “никой невинен цивилен, палестинец или израелец, не заслужава да бъде жертва” на това насилие. Иска да поясни и че са си пропалестински настроен не значи, че задължително си антисемит. И допълни, че всеки човек, независимо от своята религия, етнос и месторождение, има право на основни човешки права, сред които е и това на сигурност.
Моделът изпрати своите съболезнования, както и много сила и любов на всички, “които страдат днес”. И въпреки че знае, че нейните думи не са достатъчни, за да излекуват дълбоките рани в сърцата на толкова много хора, тя се моли за всички невинни животи.
Бела Хадид засега не е коментирала случващото се, но сме сигурни, че позицията й не е различава от тази на сестра й. Самата тя за последно изказа мнение по израелско-палестинския конфликт миналата година.
В свое интервю тя заяви, че се е образовала много по въпроса, затова и има ясна позиция и няма да позволи някой да забрави за тяхната “красива Палестина” и нейните “красиви хора”. Тогава и призна, че често й се иска да може да върне времето назад, за да започне от по-рано да се бори за страната. 

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Обрат в живота на Мария Цънцарова! Със съпруга й решиха да...

Колеги на новата водеща на сутрешния блок на bTV – Мария Цънцарова издават, че била на върха на щастието от възобновения семеен живот. Доброто й настроение личи и от малкия екран. Твърди се, че Цънцарова никога не е спирала да обича половинката си Симо, който е ученическата й любов. Именно […]

Subscribe US Now