Кали къса с попфолка и обяви сензационна новина СНИМКИ

След повече от 20 години успешна кариера в поп-фолка, едно от емблематичните му имена взе решение да се раздели с него! В последната половин година, Кали се отказа от всякакви изяви и доходоносни ангажименти и заедно с група изявени музиканти създаде “КАЛИГРАФ“.

Какво е КАЛИГРАФ? 12 музиканти, 9 инструмента, 1 зала, над 150 часа на подготовка и репетиции и огромно количество творческа енергия, за да се роди един музикален проект без аналог, в стил без аналог у нас!
Създателите му го определят като Болкан Латин Джаз, а самата Кали споделя: „Създаваме нещо уникално, защото не имитираме и не подражаваме на никого. Внасяме стилово разнообразие, което носи отпечатъка от дългогодишния опит на всеки един от нас. Да намеря съмишленици беше най-трудната част! От там на сетне всичко тръгна по вода. Вярват в мен, защото са водени от същата страст, която води и мен – музиката, която извира от душата! Знам, че публиката ще усети енергията, която влагаме в това, която правим.“

Проектът включва 15 авторски композиции на основата на етно-латино-джаз музиката. Това са вече издавани през годините песни от репертоара на Кали, но с напълно нови аранжименти, дело на музикантите от група БМХ, във вече споменатия стил.
Претворени до неузнаваемост, по калиграфски изпипани и усъвършенствани в месеци репетиции. Крайният резултат е абсолютно неочакван и невероятен, присъствалите на репетициите са изумени. Музикантите, които Кали събира около себе си са хора, които не се ограничават в конкретни стилове и не са водени от предразсъдъци. Всички са с музикално образование и с дългогодишен опит на концертна сцена.
Работили са със знаменитости, направили българската музика достъпна в целия свят! Сред тях са: китаристът Ники Антов, който дълги години свири в оркестъра на българското радио, както и на много индивидуални концерти с покойната Ваня Костова, и още много други джаз проекти: тромпетистът Сандо Сандов – дългогодишни концертни изяви с група “Уикеда” и още други етно-джаз проекти; пианистът Виктор Николов, с много изяви в областта на джаза и класическата музика, предимно в чужбина; барабанистът Евелин Методиев, участвал в десетки концерти с музиканти като Теодосий Спасов, Ибряма, Атешхан Теофиков, Васил Пармаков и др.

Проектът може да се нарече и международен, най-малкото заради участието на перуанец и ирландец в него. А също и заради амбицията на Кали по-натам да излязат и извън България. Изборът на Кали да върне джаз елементите в музиката си съвсем не е случаен.
Галина Иванова започва кариерата си на 15, когато неочаквано се оказва, че трябва да замести певица, която не се явила за участие на сватбено тържество. Оркестрантите са запленени от гласа й и я канят да стане тяхна вокалистка. 18-годишна приема ангажимент за работа във Виена, където прекарва периода 1993 – 1994 г. Кали смята, че за тази година и половина се е изградила като певица.
Има изява по националната телевизия ORF2. В австрийската столица се научава да свири на китара и баглама и посещава уроци по джазпеене при композитора Александър Пантеловски. Кали е работила за доста музикални компании. Първите албуми от 1998 година са записани от „БМК“, има издаден албум от 2002 година със „Съни мюзик“, в периода 2004 до 2008 година с „Ара Мюзик“, а след това и с „Пайнер“ до 2020 година, когато напуска музикалната компания.
Характерна и уникална не само като глас, но и като присъствие и имидж, звездата на поп-фолка решава радикално да смени посоката. Тази идеята се ражда още преди 2 години, но няма общо с пандемията.

„Винаги съм искала да пея с бенд зад гърба си, но клубовете, в които работех, предпочитат дискотечен саунд, който е трудно постижим за жива банда. Аз съм от хората, които следват мечтите си докрай. Предпочитам акустичния саунд пред програмирания. Крайната цел е музиката да ми носи наслада и удоволствие и ето го резултата – Калиграф!“- разказва самата Кали.
На феновете си тя иска да каже следното: „Не се разграничавам от досегашната си кариера. Просто продължавам в друга посока! Надявам се, че ще ме последвате и ще бъдем заедно в това ново музикално начинание и ще сте мой коректив! Аз се вслушвам във феновете си. В края на краищата правя музика, за да я споделя с всички, които искат да я чуят!“.
1 април е датата, на която публиката за първи път ще се срещне с Новата Кали. Мястото е клубът, известен с най-добрия звук в София – Мюзик Джам. Освен различно, Калиграф е и едно доста смело начинание! „Кой се осмелява в днешно време да събере на сцената 12 музиканти и певци ? Кой би инвестирал в нещо абсолютно непознато и неочаквано? Кой би си тръгнал от гилдия с толкова ангажименти и би поел този риск единствено в името на музиката? Ние!“ – обявява Кали и кани феновете на музиката на едно събитие, което ще даде храна за всички сетива. Освен на музиката, гостите на Калиграф ще се насладят на подбрани напитки, коктейли и някои сладки изкушения, приготвени специално за повода. Билетите са в продажба в мрежата на Ивентим и повече от половината са вече изкупени./show.blitz.bg

Източник: blitz.bg
Next Post

Истории, звезди, тенденции

Вижте интересните истории на деня, новини за звездите, тенденции и идеи за свободното време. Източник: blitz.bg