Наоми Кембъл за трудната битка с расизма в началото на кариерата си

Пътят на Наоми Кембъл към успеха, оказва се, е бил постлан с редица препятствия – до голяма степен заради цвета на кожата ѝ. 53-годишната кралица на модния подиум разказва за тъмната страна на триумфалната си модна кариера в 1 и 2 епизод от новия документален филм на Apple TV+ The Supermodels. Филмътпроследява издигането ѝ до световна известност заедно с колежките ѝ Кристи Търлингтън, Линда Еванджелиста и Синди Крауфорд – които също споделят своите истории от 80-те и 90-те години.
Кембъл, която е израснала в афро-ямайско семейство във Великобритания, си спомня, че от ранните си детски години е преживявала моменти на расизъм, но и споделя, че те не са ѝ повлияли толкова, докато не се е преместила в САЩ, за да се занимава с моделство.
Когато е била на пет години, Кембъл е била често обиждана в началното училище. “Не исках да приема тормоза в училище само заради цвета на кожата ми”, обяснява Наоми. “Майка ми плащаше училищните такси, така, както всички останали и имах пълното право да бъда там.”
Нещата обаче се променят, когато Кембъл се премества в Ню Йорк. Тя разказва, че майка ѝ я е предупреждавала за расизма в Америка и основно за предразсъдъците в южната част на страната. “Започнах да разбирам, че от културна гледна точка ще трябва да работя много усилено, за да се почувствам приета”, спомня си моделът. “Нямаше как да се върна вкъщи с подвита опашка. И затова се стремях към все повече и повече.”
Все пак на Наоми Кембъл никак не ѝ е било лесно да се приспособи към живота на ново място като чернокожа жена. “Много пъти протягах ръце по улиците на Ню Йорк, а такситата просто прелитаха покрай мен”, споделя тя. “А ако това го направеше Кристи (Търлингтън), те веднага спираха. Тя просто трябваше да се изправи пред мен, за да ми вземе такси, което да ме откара до работа”.
Кембъл и Търлингтън живеят заедно известно време и така изграждат силна връзка помежду си. Кембъл дори споделя, че Кристи Търлингтън (54 г.) и Линда Еванджелиста (58 г.), които с обич нарича свои сестри, винаги са се застъпвали за нея, когато е срещала дискриминация.
“Наоми невинаги беше ангажирана да участва в шоутата”, споделя Еванджелиста. “Не разбирах. Мислех, че Наоми е изключително красива, тя имаше много по-раздвижено тяло от мен, много по-добра стойка. Затова казах им: “Ако не я включите, и аз няма да участвам.”
Кембъл оценява с днешна дата подкрепата на Линда, споделяйки дори, че тя и и Кристи понякога дори “абсолютно се излагат” заради нея, нещо, което я е крепяло в най-трудните дни и моменти.
И въпреки че Наоми Кембъл преживява редица трудности и неуспехи, тя все пак успя да се превърне и утвърди като един от най-влиятелните модели в света. Тя е първата чернокожа, която се появява на корицата на списание Vogue, през август, 1988 г. и първата, която открива ревю на Prada през 1997 г. Участвала е в многобройни кампании за красота и днес все още е значителна част от модната индустрия, пише US Magazine.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Бен Афлек и Дженифър Гарнър - в доста интимен момент

Бен Афлек и Дженифър Гарнър бяха уловени в доста интимен момент. Преди броени дни, бившите съпрузи са засечени от папараци, докато седят в колата на звездата от “Армагедон” в Лос Анджелис и очевидно се наслаждават на взаимната си компания. На снимките, разпространени от Page Six, двамата не само седят насаме, […]

Subscribe US Now