Невероятното действие на кокосовото масло върху косата

Ако се замислим коя е най-добрата и многофункционална съставка за красота, кокосово масло със сигурност би било сред първите неща, които ще изникнат в съзнанието ни. Въпреки че ползите от него са спорни, когато става въпрос за грижа за кожата. Но що се отнася до поддържането на здрава и красива коса – изобщо няма място за съмнения.
Според специалистите дори само 30-минутна маска с кокосово масло може да направи чудеса с косата. Ако пък я оставим за цяла нощ, ще се радваме на красива коса седмици наред. Защото кокосовото масло съдържа мастна киселина, наречена лауринова, която лесно се абсорбира в косъма, защитавайки както вътрешните, така и външните му слоеве.
А освен че защитава косата, кокосовото масло може да я заглади и да намали накъсването ѝ. Тъй като защитава от физическо триене и вредните UV лъчи. Ако пък имаме къдрава коса, която принципно е по-податлива на изсушаване, маслото от кокос е чудесен начин да я задържаме влагата в нея.
Може да е изненадващо, но кокосовото масло помага дори и при пърхот, сух скалп и екзема. То стимулира добрите бактерии, действа противовъзпалително и овлажняващо. Заслугите за това отново са на лауриновата киселина, която балансира микробиома на скалпа.
Но как да направим най-добрата маска за коса с кокосово масло, при това според типа ѝ? Ето няколко идеи.
За суха коса
Нужно е първо да разтопим кокосовото масло на висока температура, за да се втечни, след това леко да го охладим и към него да добавим едно разбито яйце. И след това единствено пчелен мед. Получената смес се масажира в корените на косата и по дължината ѝ.
След това е необходимо да увием косата си с найлонова шапка за душ или памучна кърпа за около 30 минути. И да измием с любимия шампоан.
За изтощена коса
Ако кокосовото масло е прекия път към влагата, то ябълковият оцет е чудесен за дълбоко почистване. За тази двойна комбинация ще ни трябват 2 супени лъжици кокосово масло и 1 супена лъжица ябълков оцет. Двете съставки се смесват добре и се нанасят върху суха или влажна коса – от корена до върха. Оставят се да подействат за 15 до 20 минути и се отмиват.
За боядисана и силно увредена коса
Кокосовото масло само по себе си е изключително добро средство за сухата и увредена коса. Затова може самостоятелно да се нанесе върху влажна или суха коса и да се остави да престои цяла една нощ. И чак на сутринта да се отмие с шампоан, пише Harper’s Bazaar.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Истории, звезди, тенденции

Вижте интересните истории на деня, новини за звездите, тенденции и идеи за свободното време. Източник: Lifestyle.bg