За българския Ерген и жените със срок на годност

Годината е 2024-а, векът – двайсет и първи. Сексуалната революция е отминала преди повече от половин век, жените – поне на теория – имат равни права с мъжете, а дискриминацията на полова основа е смятана за престъпление в конституциите на страните в Европа.
В същата тази Европа жените избират да станат майки на по-късен етап от живота си, като средната възраст за раждане на първо дете е 29.7 години за 2022 г. – данните са на Евростат.
Увеличава се и броят на жените около и над 50 години, които забременяват и раждат дете на тази “преклонна”, според мнозина, възраст. Звезден пример? Бриджит Нилсен роди на 54, Хали Бери – на 47, Рейчъл Вайс – на 48, а Клои Севини стана майка за първи път на 45.
Но да слезем от звездния небосклон и дори да изключим за момент факта, че България е част от Европа на ХХI век. Защото според разбиранията, които бяха изказани нееднократно по време на целия сезон на Ергенът 3, българската жена трябва да живее в реалност, подобна на тази от началото на XIX век.
Когато си на 36 години, а чуваш по свой адрес, че “гониш последния влак”, че ще имаш репродуктивни проблеми в национален ефир пред милиони зрители, по какъв начин запазваш достойнството и желанието си да продължиш да търсиш любовта?
Когато си на 34 години, а те нарекат “обиграна” заради това, че имаш една дългогодишна връзка зад гърба си и сама отглеждаш дете, което пък получава етикета “багаж”, с колко още смелост и сила трябва да се въоръжиш, за да гледаш този свят в очите?
Беше казано многократно по време на целия сезон на Ергенът 3, но ще го кажа още веднъж – голяма част от тези коментари идват от жени. Жени на по двайсет години, които определят себе си като “свежо месо”, жени, които смятат, че след 30 си втора категория, която някой би приел единствено от съжаление. Жени, които не осъзнават, че сами определят реалността, в която след това ще живеят като 30, 40, 50-годишни.
За свекървата – този вечен образ в българската литература, фолклор и действителност дори няма смисъл да се коментира. Защото едно клише, повторено милион пъти, се превръща в истина.
На фона на тази не особено красива картинка ми се иска да вярвам, че Ергенът 3 е частен случай, а не отражение на разбиранията на българина и българката през 2024 г. И, слава богу, коментарите в социалните медии показват точно това. Ето само няколко:
“Жалко е да чуеш жена да говори така за жена и за жените въобще.”
“Момичета, като чукнем 36 години, да се самоубиваме, че за нас няма шанс за семейство.”
“Кога ще спрем да приемаме жените над 30 като някакъв боклук, който край, не става за нищо, не може да ражда деца. Ако родиш на 22 – много си млада и безотговорна, ако родиш на 36 – ми то на тия години изобщо къде си тръгнала да раждаш, ти си с единия крак в гроба.”
“В национален ефир толкова горчиви думи за по-възрастните жени и забременяването.”

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

По колко са печелели на епизод актьорите от "Д-р Хаус"

В разцвета си медицинската драма “Д-р Хаус” определено владееше ефира с умопомрачителни професионални пъзели, интензивни сюжетни линии и остри диалози. Сериалът се фокусира върху брилянтния, но уединен и нетрадиционен медицински гений д-р Грегъри Хаус (Хю Лори) и неговия екип от диагностици, докато се справят с объркващи медицински случаи с неговите […]

Subscribe US Now