225 ученически проекта се състезаваха в национален конкурс

Ученици от над 50 населени места в страната участваха с общо 225 проекта в Националния конкурс за историческа памет „Будител”, завършил с конференция на тема: „200 години от рождението на Георги Ст. Раковски”. За пета поредна година конкурсът се провежда под патронажа на кмета на община Варна Иван Портних. Събитието е инициатива на Регионалното управление на образованието и Първа езикова гимназия във Варна и се организира със съдействието на Община Варна, Регионалния исторически музей и Държавния архив в морската столица, Фондация „Христо Ботйов”. Сред спомоществователите на конкурса са д-р Милен Врабевски – председател на Фондация „Българска памет”, Емил Радев – евродепутат и възпитаник на Първа езикова гимназия, и Национална асоциация „Георги Ст. Раковски”.

 

Класирани бяха 42 проекта в няколко категории: доклад, есе, презентация, видеофилм и драматизация, вдъхновени от живота и делото на народните будители. По отличените проекти са работили – индивидуално и колективно, общо 110 ученици под ръководството на 35 преподаватели.  За да покажат своя интерес към българската история, освен оригинален и творчески подход, младите автори са разгърнали и изследователската си дейност.

 

Победителите бяха обявени в рамките на Националната ученическа конференция, посветена на 200 години от рождението на Георги Ст. Раковски – една от най-ярките личности на Българското възраждане. Голямата награда на кмета на община Варна беше присъдена на клуба по история към Първа езикова гимназия, участвал в конкурса с видеофилм.

 

Форумът, който се проведе в електронна среда, беше официално открит от Ангел Митев, директор на училището домакин, и д-р Ирена Радева, началник на РУО-Варна. В поздравителен адрес Лилия Христова, която ръководи общинската дирекция „Образование и младежки дейности”, оцени високо усилията да се съхранява българската памет и отправи пожелания за здраве и вдъхновение към всички участници и гости на родолюбивата инициатива.

 

Конференцията се проведе под мотото: „… Мисъл и желязо, лира и тръба”. Сред лекторите бяха двама преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски” – проф. Кирил Топалов, литературен историк, дипломат, преводач, председател на Националната асоциация „Георги Ст. Раковски”, и проф. Димитър Веселинов, филолог, директор на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите, както и проф. Пламен Павлов, историк, преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, председател на Фондация „Васил Левски”. Участие взеха и Радостина Николова, експерт в Министерството на образованието и науката, специалистите от РИМ – Варна Мариана Димитрова и Кристина Спасова, ученици и учители от цялата страна.

 

В дискусията относно историческия принос на д-р Петър Берон за българското образование Кристина Спасова предложи по примера на Ботевите и Вапцаровите дни в училищата да се организират и Беронови дни – идея, която участниците във форума подкрепиха и изразиха желание да реализират още следващата година. 

Next Post

Детските кухни във Варна - със специално меню за малчугани със специфични потребности

Детските кухни във Варна ще предлагат меню за малчугани със специфични хранителни потребности, съобщиха от общинското предприятие „Комплекс за детско хранене“. Услугата ще стартира от 04.01.2022 г.   Предвидени са четири диетични режима, утвърдени от Комисията за оценка на диетичните режими към Втора детска клиника УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна.  […]