33 години от атентата на гара Буново

Admin

На 9 март 1985 година във вагон с майки и деца на влака Бургас – София избухва бомба. Тя убива 7 души.

Това са 12-годишният Георги Цветанов, 13-годишният Стефан Атанасов, Райна Бозукова, на 64 години, Яворка Петрова, на 38 години, Емил Николов, на 40 години, Николай Генков, на 64 години и 60-годишният Стилиян Иванов.

Бомбата е с часовников механизъм. Заради маневра на гара Златица обаче влакът закъснява с две минути и взривът избухва в 21:31 ч. на гарата, а не в тунела, където жертвите щяха да бъдат още повече.

Атентатите са дело на членове на протурска нелегална организация, става ясно от обвинението по-късно.

На 25 април 1988 участниците в атентата са осъдени на смърт. Това са Елин Маджаров (Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Георгиев (Саафет Реджеб).

Осъдени за помагачество са Севдалин Алипиев Маджаров (Сабри Мехмедали) на 6 години затвор. (лежи 2 г. , амнистиран от Желю Желев и освободен в 1990 г.). На 2 години затвор е осъден Никола Николов, на по 1 година затвор Севда Латинова и Милко Вълканов.

Бог да прости невинните 7 мъченика,
които загинаха за България!

Next Post

Продават сградата на варненската автогара

Правят се проучвания за обединяване на едно място на ЖП гарата и Автогарата. Това разкри пред Дарик главният архитект на Варна Виктор Бузев. Той допълни, че сградата на единствената Автогара във Варна се продава. Автогарата във Варна е открита на 14 април 1971. Проектирана е от архитектите Матей Матеев, Благовеста […]

Subscribe US Now