Билките, които можем да засадим още днес

Билките са едни от най-лесните за отглеждане растения, които можем да гледаме в почти всякакви условия и да използваме по най-разнообразен начин. Плюсовете им варират от това, че можем да ги насадим в градината, на балкона или в саксийка в кухнята, през това да ги ползваме като репелент и до факта, че може да имаме постоянно пресни подправки под ръка.
Ето няколко основни и лесни за отглеждане, които да засадим още този месец, според Gardenista.
Босилек
Чудесната, сочна и ароматна подправка може да се използва по най-разнообразни начини – добавена към салата, паста, като пресни зелени листа на пица, за направа на песто или просто за ароматно растение, гонещо комарите. Оптималното му време за растеж е лятото, когато получава между шест и осем часа слънчева светлина.
Засява се в богата почва, която се държи влажна, но не трябва да подгизва. Лесен начин да го захванем е, когато сложим стръкче от купена връзка босилек във вода и то пусне корени. Ако премахваме цветовете, когато се появят, ще имаме повече листа.
Мента
Изключително непретенциозно и бързорастящо растение, което може да ползваме за подправка на ориенталски ястия, за чай или за чудесно лятно мохито. Най-лесно се захваща от корен и бързо се разпространява, затова трябва да се контролира.
Мащерка
Дивият й произход предопределя изискванията й – почти минимални. Мащерката е лесна за отглеждане, но достатъчно ароматна, за да имаме подправка за пастата си дори от една саксийка. Все пак трябва да имаме предвид, че култивираният й вид не е толкова обилен, колкото диворастящия. Полива се, когато почвата напълно се изсуши.
Див лук
Модерната подправка, с която се декорират ефектно всякакви ястия, лесно може да се гледа в саксийка. Ако го подрязваме редовно, може да имаме зелени листа през цялата година. Захваща се лесно от семена – остава ни единствено да го поливаме при засушаване и да го ползваме възможно най-много.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Обрат! Ето доказателство, че Моника Валериева пак спи с певеца Меди СНИМКИ

Връзката на Меди и Моника Валериева беше една от малкото звездни, които започнаха тази година. Уви, и тя се разпадна, а двамата изтриха всички доказателства, че някога се е случвала.  В социалните мрежи се появиха скандални кадри, които хвърлят нова светлина върху отношенията им. Плеймейтката бе сред гостите на певеца […]