Единствената (почти) страна в Европа без влакове

Европа се гордее с гъстата си железопътна мрежа, която позволява да пътуваме удобно и сравнително евтино през държавите в нея, като се наслаждаваме на сменящия се околен пейзаж. Някои от влаковите й линии дори са станали легендарни, като Ориент Експрес например.
В една от най-предпочитаните напоследък от туристите европейски държави обаче няма влакове. Нещо повече – последният проект за железница се проваля в далечната 1928 г. и след това никой не говори повече за влакове.
Това е Исландия, където хората разчитат на колите си, автобуси или пък вътрешни полети, за да се придвижат между отделните райони. А липсата на железопътен транспорт отчасти се дължи на крайностите на местния климат.
Честите снежни бури понякога откъсват части от страната, вулканичната активност, на който ставаме свидетели в последно време, също няма как да е благоприятна за подобен тип придвижване.
Допълнителна трудност е насечения терен на Исландия. Това обаче не притеснява 300 хилядното население на страната, което се справя достатъчно добре и без влакове. Преди няколко години в страната се заговори за линия, която да свързва столицата Рейкявик с основното летище на Исландия Кефлавик.
Местната преса на шега кръсти линията “Лава Експрес” заради вулканите. Според Icelandic Review обаче плановете за линията са се провалили заради трудното финансиране на подобни проекти в икономическата обстановка след пандемията.
Малта, която също е островна страна на относително малка територия, също не разполага с железници след краткия си опит с тях в началото на 20 век. Автобуси и автомобили са начинът да се придвижим из нея.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Нечовешката тренировка на Хю Джакман

За последно гледахме Хю Джакман като Върколака в “Логан” от 2017 г. Три години по-късно в свое интервю актьорът дори я нарече “ролята на живота” си, а когато каза и че няма намерение да я изиграва отново, феновете му със сигурност нямаше как да не останем разочаровани. Въпреки това обаче […]

Subscribe US Now