Гигантската водна линия, останала скрита за 177 години

Известната максима гласи, че великите открития се правят случайно. И явно доказва правотата си за пореден път – непознат до момента вид гигантска водна лилия беше открит, след като расте в Краските ботанически градини Kew от… 177 години.
Victoria boliviana расте в редица ботанически колекции, но почти два века се бърка с други видове.
Едва сега учени от Националния хербариум на Боливия, ботаническите градини Санта Крус и обществената ботаническа градина Ла Ринконада даряват семена на лилията на Кралските градини в Лондон.
“Това означаваше, че можем да я отгледаме до другите два вида, с които сме я бъркали – Victoria amazonica и Victoria cruziana, в абсолютно същите условия”, казва градинарят от Kew Карлос Магдалена и допълва, че така са установили по колко много неща се различава Victoria boliviana от другите лилии.
Парникът, в който се отглеждат водните лилии в Кралските ботанически градини, е построен през 1852 г. Самите гигантски цветя са открити в началото на XIX век и видът им е кръстен на кралица Виктория.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Попиляха лице на Нова тв след участието му в "Черешката на тортата"

Известно лице от ефира на Нова телевизия е съсипан от мощен хейт след участието му в “Черешката на нова”. Зрители са възмутени от характера му, че дори и от външния му вид и дори го сравниха с джуджето Тирион Ланистър от “Игри на тронове”.  Репортерът Красимир Боев може само да […]