Какво още знаем за смъртта на Кърсти Али

Вчера, 6 декември, стана ясна новината за смъртта на актрисата от сериала “Бар наздраве” Кърсти Али. Обявиха я двете ѝ деца Тру и Лили Паркър, които сега разкриват и каква е причината за смъртта на майка им.
Още от изявлението вчера научихме, че малко преди да почине, Кърсти Али е била диагностицирана с рак. Сега обаче разбираме от семейството ѝ, че става въпрос конкретно за рак на дебелото черво, известен още като колоректален рак.
Оказва се, че това заболяване е третият най-често срещан рак в света, след рака на белите дробове и на гърдата. Въпреки че за жените обикновено рискът е по-малък в сравнение с мъжете, около една на 25 жени в САЩ е диагностицирана с болестта през живота си.
За рака на дебелото черво се знае още, че приблизително 90% от случаите се наблюдават при хора над 50-годишна възраст, но от средата на 90-те години броят на новите случаи е при хора и около 50-те.
Лекарите наблягат особено много на значението на повишената осведоменост у хората за ранното откриване на болестта. Както и бихме предположили, колкото по-рано се хване и лекува ракът, толкова по-добри са шансовете на пациента да се излекува.
Препоръчително е възрастните над 45-годишна възраст да си правят редовни прегледи и да са нащрек за появата на симптоми. Сред тях са промяна в поведението на червата, като например по-честа диария, кървене от ректума, тъмни изпражнения, загуба на тегло и повишена умора. Симптомите обикновено не се различават при мъжете и жените, но жените след менопауза е добре да имат предвид, че рискът им от всички ракови заболявания е увеличен.
Освен това учените са установили, че при 25% от хората с диагнозата рак на дебелото черво има фамилна анамнеза, пише People. Затова е добре в случай че член от семейството ни е бил диагностициран с болестта, ние също да си правим редовни прегледи. Нужно е дори те да започнат когато сме с 10 години по-млади от възрастта, на която е бил диагностициран роднината ни.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Когато дори Доли Партън го направи

Кога е прекалено късно да се присъединиш към най-актуалната социална мрежа TikTok? Ако питаме Доли Партън, отговорът е “никога”. Защото легендата на кънтри музиката вече има профил и там, който е изключително забавен. Не че сме очаквали друго – освен безспорния си талант и безброй благотворителни инициативи, голяма част от […]

Subscribe US Now