Кейт Мидълтън – жертва на руски онлайн тролове

В двете седмици преди Кейт Мидълтън да съобщи пред света за раковата си диагноза в онлайн пространството се разпространяваха най-различни и най-невероятни твърдения за здравето и отсъствието й, което само е допринесло за още по-голям стрес за принцесата и семейството й.
Впоследствие британски експерти по сигурността анализират данни от социалните медии и стигат до заключение, че става дума за координирана кампания по разпространението на фалшиви и провокативни твърдения за Мидълтън.
Експертите казват, че моделите, по които това се е случвало, съвпадат с профила на руска онлайн група за разпространение на дезинформация или, казано с прости думи, на фалшиви новини. Същата група е отговорна за споделянето на “новини” как Франция оттегля подкрепата си за Украйна.
Мартин Инес, директор на Института за иновации в сигурността, престъпността и разузнаването към Университета на Кардиф казва, че проучването име открило систематични опити за подсилване на вълната от слухове за принцесата на Уелс, като хаштагове, които я споменават, се споделят милиарди пъти в различни социални медии.
Проф. Инес пояснява още, че стратегията на руската група е да напипа достатъчно пикантни твърдения, за които няма официална информация, и да ги раздуха до невероятни мащаби. Така фалшивите твърдения достигат много по-лесно до повече хора и са по-трудни за “улавяне”, отколкото ако директно се изфабрикува фалшива новина.
ВВС цитират и конкретни данни за мащаба на фалшивите новини в социалните медии и, в частност, твърденията за Кейт Мидълтън – за последните три месеца TikTok са деактивирали повече от 180 милиона фалшиви профили.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Какво трябва да се случи, за влезе Григор Димитров отново в топ 10

Григор Димитров продължава със силните си игри от началото на годината и го доказва на Miami Open, където успя да достигне до полуфиналите. Но за да се случи това, най-добрият български тенисист трябваше да надскочи себе си и да се справи със световния номер две Карлос Алкарас. Е, за изненада […]

Subscribe US Now