Крайното решение на Роджър Федерер

Роджър Федерер е сред най-известните спортисти в света изобщо. И едва ли е нужно да споменаваме, че е и една от най-ярките звезди в тениса – спортът, в който се състезава професионално. Казваме го така уверено просто защото самият той се е доказал с годините.
Швейцарецът започва спортната си кариера през 1998 г., когато е едва на 16 години, но въпреки ранния си старт успява бързо да се изкачи в ранглистата. Само година по-късно той е вече в топ 100. Големият му пробив също не закъснява. Случва се през 2001 г., когато Федерер е вече на 19 г. и достига до четвъртфиналите на Уимбълдън. А постиженията му не свършват дотук. Две години по-късно пък печели и първата си титла от Големия шлем.
През следващото десетилетие за него следват още цели 16 победи, отново на Големия шлем, както и десетки други титли от по-малки турнири. В последните години от кариерата си обаче на Роджър Федерер му се налагаше да се справя с множество контузии и заради тях започна да забавя темпото си. Въпреки физическите предизвикателства обаче продължи да отвява всяка конкуренция и да печели мачове на Уимбълдън. Последният такъв с негово участие гледахме през 2021 г.
За съжаление обаче, най-вероятно ще бъде и последният. “Имах късмета да изиграя толкова много епични мачове, които никога няма да забравя”, казва Роджър Федерер във видеото си, с което обяви пенсионирането си от професионалния тенис. “Тенисът се отнесе към мен по-щедро, отколкото някога съм си представял, и сега трябва да приема, че е време да прекратя състезателната си кариера”, казва още той.
Но за да не разочарова напълно феновете си Федерер добавя, че в бъдеще ще играе тенис, но не и в турнири от Големия шлем. Като обяснение за решението си той посочва именно контузиите и операциите, които са попречили на връщането му към добрата физическа форма. Но в същото време пък и познава възможностите и границите на тялото си и посланието му напоследък той приема съвсем ясно.
“Аз съм на 41 години. Изиграл съм повече от 1500 мача за 24 години”, изтъква Роджър Федерер, като с тези думи накратко става ясно, че му е дошло времето за пенсиониране.
Преди да се оттегли за постоянно от професионалния тенис обаче на швейцареца му предстои един последен мач. Той ще се изиграе в Лондон като част от предстоящия турнир Лейвър Къп, който започва следващата седмица, на 23 септември, пише People.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Голямата новина на Марая Кери

Харесваме ранната Марая Кери. Тази, която точно на днешната дата 16 септември преди 25 години издаде шестия си студиен албум Butterfly.  Проблемът е, че Марая Кери отпреди 25 години е различна от Марая Кери днес. И не че ни е питала, но изпълнителката е решила да направи нещо, с което да се хареса именно […]