Пътното управление във Варна: Знакът за винетки до „Златните“ важи за всички

Всички моторни превозни средства, които се движат по пътя от Варна до „Златни пясъци“ трябва да имат винетен стикер. Винетка трябва да имаме дори ако искаме да отидем до гробището в Тополи, или пък ако посрещаме или изпращаме близък до летището. „Няма как правилото да се избегне, все едно да нарушим закона“, категоричен е инж. Румен Илиев от Областното пътно управление в морската столица, който коментира за Moreto.net по повод запитване от читател: Необходима ли е винетка след “Почивка”?

Според шефа на местната структура на Агенция пътна инфраструктура, хората трябва да са наясно, че правилото за винетен стикер важи за всички, дори и за тези, които работят или живеят във вилни зони, селищни образувания и местности, намиращи се след табелите за изход от града.

Темата за това дали ни е нужна винетка след светофара на „Почивка“, периодично вълнува шофьорите в морската столица, а социалните мрежи изобилстват от мнения и предположения. Според мнозина е недопустимо това, че водачите нямат избор и са длъжни да си купят винетки за разлика от други свои съграждани, чиито домове или работни места са в чертите на града. Не са малко и тези, които смятат, че има общинска заповед, с която регистрираните с постоянен адрес във Варна са освободени от плащането на винетен стикер. И макар че такава няма, по негласно правило дълги години пътните полицаи често са си затваряли очите и рядко е имало глобени шофьори.

Според Румен Илиев, официален начин да се избегне купуването на винетка в момента няма. Единственият вариант сегашното правило да се промени е да бъдат изместени табелите за края на града. Такава промяна обаче, може да бъде инициирана само от кмета във връзка с приетия преди няколко години Общ устройствен план. Процедурата обаче е сложна. Свързана е както с разширяване на границите на града, така и с промяна в Списъка на Агенция „Пътна инфраструктура“ с републиканските пътища, за които се изисква плащане на такса.

Припомняме, че през 2005 година, месеци след въвеждането на винетните стикери, предишният градоначалник Кирил Йорданов внесе искане до Министерския съвет, три отсечки от републиканската пътна мрежа, да бъдат включени в урбанизираната част на града. Ставаше въпрос за пътищата до курортен комплекс “Златни пясъци” и до село Тополи, както и за пътя за Бургас. На практика това означаваше, че табелите, оказващи края на града, трябвало до бъдат преместени, а автомобилите да се движат в посочените зони без винетки.

При внасянето на предложението, Йорданов отчита, че няма да има промяна в собствеността на трите пътя, защото те са държавни. А въпреки разширяването на границите на града, те трябва да останат част от републиканската пътна мрежа. Според внесеното през 2005 година предложение е било необходимо подписването на споразумение между Община Варна и Агенция “Пътна инфраструктура” относно управлението и финансирането.

През декември 2004 година влезе в сила списък на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура-виметна такса, съгласно приложение № 2. Именно в него влизат трите участъка, преминаващи през територията на Община Варна за ползването, на които се събира винетна такса: 9 – /Е-87/ Дуранкулак – Варна – Бургас – Малко Търново в участъка от КК “Златни пясъци” до град Варна, 2 – Варна – Девня – Шумен в участъка от град Варна до отклонението до гробищен парк при село Тополи, Трети клас: 2 – Варна – Белослав – Падина – Провадия в участъка от град Варна до село Константиново.

Next Post

Директорка търси дрехи и обувки за бедните си първокласници

Около 15 деца от първи до четвърти клас в новопазарското село Мировци са от изключително бедни семейства и буквално нямат дрехи и обувки, с които да отидат на училище. Това съобщи пред сайта Radian.bg директорката на основното училище в селото Мариела Жекова, която търси помощ за своите възпитаници. В училището […]