Почти 19 часа и 45 км по-късно във водата – още едно невероятно постижение на Петър Стойчев

Петър Стойчев е един от най-успешните състезатели по плувен маратон в света. В кариерата си е преплувал над 60 000 километра в басейни, реки, езера, морета и океани. 11 поредни години е носител на световната купа по плувен маратон, световен шампион по плуване на 25 километра в открити води през 2011 г. в Шанхай, а през 2007 г. поставя световен рекорд по най-бързо преплуване на Ламанша, ставайки първия човек, преплувал пролива за време под седем часа. В интерес на истината, малко е трудно да се изредят многобройните постижения на Петър през годините.
През 2009 г. е приет в залата на Световната плувна слава в САЩ, а само преди броени часове Петър Стойчев ни даде нов повод за гордост, че сме българи.
“От тъмно до тъмно. Преплувах най-трудния и най-дълъг проток от веригата Oceans Seven”, пише Стойчев за Молокай на Facebook страницата си. Молокай в Хавай е с дължина около 45 км и за да го постигне на Стойчев му отнема 18 ч. и 53 м.
Плувецът разказва, че до средата на дистанцията се е движел според графика и с добра скорост. За 5 часа и 10 мин изплува 18.8 км. Продължава в доброто темпо, докато не се появява силно насрещно течение и започва борбата, която продължава около 10 часа, за да изплува около 12 километра.
“Напредвах много бавно. На 15-ия час след старта ни свършиха подкрепителните напитки. Виждах брега и финала повече от осем часа и не можех да го достигна със слабия прогрес, който правех – около километър на час. Но нито за момент не си помислих да спра и да се откажа”, категоричен е Стойчев.
С тези почти 19 часа във водите на Тихия океан родният плувец става и първият българин, преплувал протока Молокай в Хавай. Вече четири от маратоните от Oceans Seven са покорени от него. Това са Ламанша, протока Кук, протока Гибралтар и протока Молокай.
“Останаха още три. И вече гледам към тях”, споделя още Петър Стойчев. Пожелаваме му в най-скоро време да преплува и тях. Що се отнася до канала Молокай, известен също като канала Ka’iwi, което означава Каналът на костите, това е воден път между островите Оаху и Молокай в Хавай, в който водите на Тихия океан почти винаги са много бурни. Остров Молокай пък продължава да е един непокътнат рай – последният хавайски остров, който все още не е завладян от круизните кораби и масовия туризъм.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Първото откровено интервю на Софи Търнър след развода с Джо Джонас

Когато през септември миналата година стана ясно, че Софи Търнър и Джо Джонас са се разделили, всички бяха изненадани, тъй като бракът им продължи едва четири години. За краткия си съвместен живот обаче те разраснаха семейството си с две деца. През 2020 г. се роди дъщеря им Уила, а две […]

Subscribe US Now