Солено наказание за “Ергенът” и bTV! Ето какво реши обновеният СЕМ… ВИДЕО

Солена санкция е наложена на риалити формата “Ергенът” и на bTV заради неблагоприятното съдържание за детската аудитория. Ще бъдат наложени и административни наказания на телевизията, тъй като едва в 5-ия епизод е обозначила, че в шоуто има продуктово позициониране, което е форма на реклама.

Това реши обновеният състав на Съвета за електронни медии (СЕМ), който се събра на първото си заседание, излъчено на живо в платформата ZOOM. По закон заседанията на СЕМ са публични.
За първи път в нова роля влязоха избраните преди седмица: Пролет Велкова и Симона Велева от парламентарната квота и Габриела Наплатанова, назначена от квотата на президента Румен Радев. Соня Момчилова – също избрана от Радев, водеше заседанието като председател на СЕМ, а Галина Георгиева отсъстваше.
Според представения мониторинг – “Ергенът” показва, че еротиката има сериозно присъствие в предаването. В същото време зрителите обсъждат редовно участничките и техния морал, наричайки шоуто “пошло”, “сексистко” и шоу, в което “се залага на воайорски похвати”, определят го и като “унизителен за жените формат”.

 

 
 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

 
 
 

 
 

 
 
 

 
 

Публикация, споделена от Ергенът (@ergenat.btv)

В съвета са пристигнали 44 писма на зрители, като всичките са критични към предаването. В тях го определят по следния начин: “прилича на харем, грозно, пошло, вулгарно, това не е моралът на българската девойка, отвратителни послания, които не бива да бъдат допускани до екран”. Някои от зрителите са реагирали негативно и на употребата на алкохол, която се вижда на екрана, което впрочем е нарушение и на медийния закон, и на Закона за здравето, обсъдиха в СЕМ.
Писмата срещу “Ергенът” нарастват внезапно след последния епизод, излъчен на 13 май. Тогава участничка напада друга, нарича я “българска злобарка” и я залива с чаша вода. Именно след това са пратени 35 от писмата срещу шоуто.
Това е и епизодът, след който Соня Момчилова решава, че трябва да коментира предаването, както самата тя обясни.
Според Габриела Наплатанова, бивша журналистка в bTV, членовете на СЕМ не трябва да забравят, че телевизията има функцията да забавлява и че по конкурентни телевизии са минавали далеч по-скандални формати.
Пролет Велкова обясни, че е съгласна с всички определения на зрителите за формата и предложи СЕМ да напише писмо до bTV с мнение как оценява този формат и как членовете смятат, че той въздейства върху млади хора.
Според Симона Велева този тип предавания с оглед и на часовия диапазон, в който се излъчва (21 ч), може да повлияят отрицателно на подрастващите. “От възпитателна гледна точка има какво да се желае”, каза тя.

 

 
 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

 
 
 

 
 

 
 
 

 
 

Публикация, споделена от Ергенът (@ergenat.btv)

Момчилова смята, че е нарушен чл. 17, т. А от Закона за радиото и телевизията, който се отнася до предавания, които могат да увредят физическото, психическото и нравственото развитие на децата. Затова според нея би било демагогия и абдикация от функцията им и като членове на СЕМ, и като родители, ако не поискат максимална санкция. Момчилова отговори индиректно и на Наплатанова, като обясни, че телевизията отдавна не е източник на забавление, тъй като утвърждава поведенчески модели. “Демонстрира се кичозен хедонизъм”, каза Момчилова за “Ергенът”.
До онзи ден мислела да не коментира, тъй като намесата в съдържанието на търговските медии не е работа на СЕМ. Но предаването не било обозначено със знак, ограничаващ възрастта на зрителите, въпреки че се излъчва в слота, в който се показват семейни формати. И разказа какво е видяла в шоуто:
– Интелектуалният багаж на участничките е демонстриран в предаването, което било тъжно.
– Епизодът на Разпети петък бил с плажни игри и любовни ласки. “Разбира се, всеки може да не зачита факта, че голяма част от населението е християнски ориентирано”, каза Момчилова.
– Неописуема агресия между участничките.
– По думите й то може да се излъчва в друг час. Не би било толкова тежко за децата, след като се излъчва и в други страни, ако България не е на първо място по детска смъртност, по педофилия, по ниско образование.
Според Момчилова шоуто може да има “брутални и драстични последици върху детската психика”. Психолог от столично училище й се обадил, за да й разкаже как децата си играят на “Ергенът”. Накрая председателката на СЕМ обяви предаването за “интелектуален холокост”.

 

 
 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

 
 
 

 
 

 
 
 

 
 

Публикация, споделена от Ергенът (@ergenat.btv)

Членовете на СЕМ се обединиха около това да поканят телевизията на разговор, а санкцията, която ще й наложат, ще бъде обсъдена на следващо заседание.
Междувременно Симона Велева предложи СЕМ да прави мониторинг на начина на отразяване на войната в Украйна от медиите у нас. Според нея този мониторинг трябва да е от началото на войната досега, като се прави по ключови теми, тъй като периодът е много голям.
Наплатанова поиска мониторингът да бъде съчетан със социологическо изследване, което да покаже как и откъде българите се информират за войната, как формират своето отношение към войната и какви ще са евентуалните последиците на войната върху България.
Пролет Велкова пожела на всички да направят усилие СЕМ да бъде по-отворен към обществото и медиите да се чувстват свободни. По думите й плурализмът трябва да е ключов принцип, около който да организират работата си оттук нататък./show.blitz.bg
 

Източник: blitz.bg
Next Post

Истории, звезди, тенденции

Вижте интересните истории на деня, новини за звездите, тенденции и идеи за свободното време. Източник: blitz.bg

Subscribe US Now