Важна година за шведското кралско семейство

За разлика от трагичното събитие, белязало британската монархия през изминалата година – смъртта на кралица Елизабет, както и сътресенията в датския и норвежкия кралски двор (отнети титли в първия и спорен годеж във втория), в Швеция монархията няма кой знае какви проблеми.
Напротив – през 2023 г. крал Карл Густав XVI отбелязва своя Златен юбилей на трона. По този повод беше публикуван и нов негов портрет с множество символи, които да покажат стабилността на шведското кралство.
Снимката е направена в тронната зала на кралския дворец в Стокхолм, където през 1973 г. е бил коронясан Карл Густав. Кралят е застанал край сребърен трон – същият, подарен на кралица Кристина за нейната коронация през 1650 г.
Униформата, която носи той, също е изпъстрена със символи – адмиралска, окичена с всички отличия на шведските рицарски ордени. Сред останалите се забелязват Данеброг, който се дава на най-близки роднини на датския монарх, както и норвежки кралски възпоменателни медали.
Карл Густав XVI е най-дълго царувалият монарх в историята на Швеция. Празненствата за юбилея му започват от този месец, когато в кралския дворец ще се състои официална вечеря за губернаторите на всички окръзи на страната, съобщават ни от Royal Central.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Иван Звездев не е на себе си от това, което го сполетя преди броени часове СНИМКА

Любимият кулинар и тв водещ Иван Звезден е на седмото небе от щастие. В първите дни на новата година осъзна какво е чувството да станеш дядо.  Известният готвач се похвали в мрежата, че неговата дъщеря Даниела го е направила дядо и показа първа снимка на своя внук.    „Тервел е […]