Защо Еверест мирише така лошо

Еверест, наричан още Върхът на света, е мечта за мнозина фенове на силните усещания и алпинизма. Въпреки голямата комерсиализация в последните години, все още да изкачиш най-високия връх струва много и със сигурност това не е преживяване за всеки. Доказателството са десетките трупове, които остават завинаги по склоновете на планината. Но, оказва се, има и други отпечатъци от големия интерес, които също започват да се превръщат в проблем.
По време на активния сезон на изкачванията планинарите прекарват по-голямата част от времето си в базовите лагери по пътя към върха, за да могат да се климатизират към условията, атмосферното налягане и температурите. В тези лагери има специално обособени тоалетни, където фекалиите се събират в големи съдове.
Но човек има своите физиологични нужди не само когато има добри условия. И по време на преходите си в планините често се случва туристите да ги облекчават където намерят. А доказателства за това се виждат навсякъде по склоновете. Още по-притеснителното е, че в подножието на Еверест вече се носи и доста неприятна миризма, твърдят местните.
От организацията Sagarmatha Pollution Control Committee изчисляват, че от първия базов лагер в подножието на планината до последния най-високо има над три тона човешки изпражнения, което е наистина огромно количество. А почистването на планинските склонове от каквито и да било отпадъци е наистина сложна и скъпа задача, особено в по-високите части, пояснява BBC.
Именно затова се налага прилагането на спешни мерки срещи човешката дейност. Всички, тръгнали нагоре към най-високия връх, ще трябва да носят със себе си биоразградими торбички, съдържащи специални химикали, в които да събират изпражненията си – точно както правим с кучетата, когато ги извеждаме на разходка. 
По този начин организаторите на походите се надяват да спрат превръщането на Еверест в “отворена тоалетна” – явление, което е още по-видимо при наличието на по-малко сняг с всяка следваща година.
За следващия активен сезон на изкачванията, който започва през март, вече са поръчани над 4000 торбички, които да служат на записаните 400 катерачи и 800 човека екип, който ще бъде с тях. На всеки се падат по две торбички, които могат да се използват пет-шест пъти.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Какво каза Хари за болестта на баща си

Както беше обявено предварително, принц Хари и Меган Маркъл пристигнаха в Канада точно на Деня на влюбените 14 февруари. Те ще останат там няколко дни по повод подготовката за Invictus Games Vancouver Whistler 2025. Точно година преди началото на състезанията за военни ветерани и инвалиди, създадени от принц Хари, двойката […]

Subscribe US Now