Защо цял свят говори за родна цигуларка

Всяка година на 1 януари, точно в 12.15 часа светът е музика. Със своя Новогодишен концерт от много десетилетия насам Виенската филхармония се е превърнала в най-важния музикален посланик на Австрия, а нейният традиционен поздрав към света, благодарение на радио-телевизионните излъчвания – в запазена марка.
А тази година е още по-специална, защото българка ще е първата жена концертмайстор на Виенската филхармония по време на нейния традиционен новогодишен концерт. Това обяви на сайта си Виенската филхармония, а New York Times публикува интервю с 48-годишната Албена Данаилова.
От сайта на Софийската филхармония разбираме и някои подробности от биогрфията на Албена, която е родена в София в семейство на цигуларя Боян Данаилов и пианистката Виолета Попова. Тя завършва Националното музикално училище “Любомир Пипков” и Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” в София при Нели Желева и проф. Дора Иванова.
Носител е на награди от конкурсите “Светослав Обретенов”, “Млади музикални дарования”, “Ян Коциан” и “Концертино Прага” – Чехия, в Клостер Шьонтал – Германия, “Тибор Варга” – Швейцария, “Виторио Гуи” – Италия. През 2001 г. завършва Висшето училище за музика и театър в Рощок, Германия при проф. Петру Мунтеану и продължава образованието си в майсторските класове на Ида Хендел, Херман Креберс и др.
Същата година е назначена на поста втори цигулар в Баварския държавен оркестър, където през 2003 г. става първи цигулар, а през 2006 г. – концертмайстор. През сезона 2003/2004 свири и в Лондонския филхармоничен оркестър. Албена Данаилова е първата жена, която става концертмайстор на познатия със своя консерватизъм оркестър на Виенската Филхармония.
Тя се явява и печели мястото след тежък конкурс през 2008 г., а след двугодишен пробен период е назначена официално на престижната позиция. Безспорен талант и изключителен професионалист, освен като концертмайстор Албена Данаилова има успешна кариера и като солист и камерен музикант. Свири редовно в България, Германия, Израел и САЩ. 
От тази година Албена Данаилова е професор по цигулка във виенския държавен университет. Свири на цигулка, предоставена ѝ от Австрийската национална банка.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Голата Коледа на Хайди Клум

Животът на Хайди Клум е много интересен. Супермоделът има бляскава кариера, четири деца и три брака. През 2019 г. тя се омъжи за музиканта Том Каулиц и двамата продължават да са истински щастливи. Хайди и Том често публикуват романтични селфита. Понякога се целуват, понякога се прегръщат, но каквото и да […]

Subscribe US Now