10 от най-лесните за отглеждане породи кучета

В днешното забързано ежедневие много хора се отказват от идеята да си вземат куче, именно заради заетостта си и колебанието дали ще имат възможност да му отделят достатъчно време и внимание според нуждите. Кучетата обаче, подобно на нас, хората, имат различни характери и нужди, което означава, че всеки човек, стига да има желанието, разбира се, може да открие идеалната порода, която да си пасне с неговия начин на живот.
Бордър колитата например са доста умни и енергични. Те обаче може и да не са по силите на един начинаещ или пък зает стопанин. Затова пък има други 10 породи, които са също толкова очарователни, но една идея по-лесни за отглеждане.
Нюфаундленд
Тези кучета са известни още като “кучета-бавачки”, тъй като са особено търпеливи и бдителни към деца. Освен това са много интелигентни и лесни за обучение.
Обикновено ежедневна разходка от около 30 минути им е достатъчна, а и не си падат по високоинтензивни игри. Седмичното четкане при тях обаче е задължително.
Грейхаунд
Те пък се славят като “котките сред кучетата”, понеже са донякъде дистанцирани и независими. Приспособяват се без усилие и лесно могат да преминат от режим “почивка на дивана” в режим “джогинг”.
Но дори и да не сме фенове на тичането, и ежедневна разходка им се отразява добре. Късата им козина пък не изисква много поддръжка, а освен това са и сред тихите породи, които обикновено не лаят много.
Шпаньол
Всеки един от разновидностите шпаньоли са подходящи за начинаещи или заети стопани, а една от най-обезоръжаващите им характеристики, са топлите им и мили очи. В миналото кучетата от тази порода са били отглеждани за лов, но днес много хора ги избират за домашен любимец, основно заради благия им нрав.
Разбират се добре с деца, други домашни любимци и непознати, а и са еднакво доволни и когато тичат навън, и когато се разхождат спокойно, и когато просто ги гушкаме. Това, което по-често изисква поддръжка при тях, са козината и ушите, които са склонни към инфекции.
Малтийска болонка
Тази порода също обича както да се гушка, така и да е по-игрива. По-специалното за малтийските болонки е, че се смята, че са терапевтични кучета.
Енергични са, но не изискват всекидневни високоинтензивни занимания. Въпреки това козината им трябва ежедневно да се разресва, като също така може да избираме дали да я оставим по-дълга или да я поскъсим повече.
Дакел
Винаги будни, жизнерадостни, приятелски настроени – такива са дакелите. Освен това са умни и бдителни, не са капризни и са фенове на игрите дори и на закрито.
Разновидностите на дакелите включват както късокосмести, така и дългокосмести – дори и при последните обаче козината не е трудна за поддръжка. Трябва с повече внимание да следим обаче теглото на дакела да е в здравословни граници – това е изключително важно за цялостното му здраве.
Уелско корги пембрук
Тези пухкави красавци се привързват, умни са, бързи са и са ловки, нищо, че краката им са къси. Енергични са и обичат игрите, както на закрито, така и на открито. Бавните разходки също им допадат.
Гъстата им козина пада доста, но ежедневното четкане помага в случая. Може би единственият им недостатък е, че не пестят лая си. Но това идва от характера им на бдителни пазачи.
Пудел
Тази порода се среща в три размера: най-големите са до 30 килограма, средните – до седем килограма, а най-малките – едва до три килограма. Независимо от размера им обаче пуделите обичат хората, както и да учат нови неща.
Те са умни, енергични, но и се приспособяват към навиците на стопанина си. Плюс е, че козината им не предизвиква алергии и не пада много. Освен това и тяхната козина може да се разнообразява с дължината, като по-късата, естествено, е и по-лесна за поддръжка.
Померан
Жизнени, любознателни, бдителни пазачи и лесни за обучение. А и несъмнено много красиви – помераните са едни от най-предпочитаните кучета от малките породи.
С тях можем да прекарваме деня си в града, да ги носим в чантата си или в коша на колелото, но не бива да забравяме и за ежедневната им разходка. За да запазят пухкавия си външен вид обаче козината им изисква често разресване, а редовното посещение при фризьор също е препоръчително.
Чихуахуа
Малки, но с голям характер – такива са кучетата от порода чихуахуа. Качествата им не са за подценяване – адаптивни, независими и уверени. Обичат да се гушкат, а и не им трябва много, много физическа активност – кратките ежедневни разходки са достатъчни.
Козината им също не изисква много грижи, тъй като е къса. Дори и дългокосместите се нуждаят само от разресване от време на време.
Смесена порода
Нека не пропускаме и смесените породи, сред които също можем да открием идеалния за нас четириног приятел. В приютите например може да опознаем няколко различни кучета и нивото им на активност и поведение и след това да изберем кучето, с което най-много си допадаме взаимно.
Все пак е добре да имаме предвид, че осиновяването на куче може и да ни поднесе допълнителни предизвикателства, поне за известен период, докато се адаптира към нас и нашата среда, пише Reader’s Digest.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Още една красавица обърна гръб на bTV и вече ще се изявява като...

Спортната журналистка Елена Яръмова, която преди време напусна екипа на bTV, сега ще учи прохождащи журналисти как да се държат пред камера и да дават интервюта. По същия начин, както колежката й Деси Стоянова, която и досега обаче продължава да води предаването “Преди обед” в медията, но за разлика от Стоянова, […]

Subscribe US Now