5 неща, с които ще запомним Татяна Патиц

Надали има някой, който да не помни убийственото видео с участието на супермоделите от 90-те към песента на Джордж Майкъл Freedom. В онези години, в които моделите бяха издигнати на пиедестал, никой не оставаше безпристрастен към всяка тяхна изява.
Наоми Кембъл, Синди Крауфорд, Кристи Търлингтън всъщност бяха повече от модели. Бяха и артисти, и активисти – и абсолютен еталон за подражание.
И ако ни налегне носталгия по този период, спокойно може да си пуснем клипа на Freedom и да се сетим за всички, замесени в него. Някои от които обаче вече не са сред нас. Изминаха седем години от смъртта на Джордж Майкъл, а само преди ден го последва и моделът Татяна Патиц. Едва на 56-годишна възраст тя е загубила битката с рака на гърдата, според изявление на личния ѝ агент пред People.
Макар и появявала се на кориците на множество списания, сред които и Vouge, тя може би нямаше популярността на Наоми или Синди. Но въпреки това е един от ярките представители на модната индустрия от края на 80-те и началото на 90-те години.
Ето защо си струва да си припомним някои основни факти от живота ѝ – според Hollywoodlife.
Успешен модел
Родена в Хамбург, тя е плод на любовта между естонка и местен германец. Още в ранните си години се мести в Швеция, където започва да работи като модел едва на 17 години. За кратко време постига успех, особено след появата си на корицата на британския Vogue през 1985 г.
Следва корица на списанието през 1990 г., на която позира с други супермодели като Синди Крауфорд, Линда Еванджелиста, Наоми Кембъл и Кристи Търлингтън. Участва в много ревюта и рекламни кампании.
Десетилетия наред работи с модния фотограф Питър Линдберг.
Актриса
Макар и това да не е толкова известно, Татяна се занимава и с актьорство. Има роли във филмите “Изгряващо слънце”, в който участва и Шон Конъри и “Ограничителна заповед”, където си партнира с Ерик Робъртс. Изиграва и самата себе си във филма Ready to Wear, посветен на модната индустрия.
И все пак, музикалните клипове са тези, които правят Татяна по-известна като актриса. Снима заедно с Duran Duran – в песните им Skin Trade и Burning The Ground съответно през 1987 и 1989 г. Участва във видео на ню метъл групата Korn от 2000 г. към парчето Make Me Bad. Но несъмнено най-известната ѝ поява е тази в клипа на Джордж Майкъл Freedom през 1990 г.
Активист и вегетарианец
Татяна винаги се е борила за правата на животните. Толкова се отдава на каузата, че решава да стане вегетарианка и дори участва в Международния съюз на вегетарианците. През 2019 г. провежда кампанията American Wild Horses в защита на дивите коне.
Освен за животните, моделът се ангажира и за редица други социални каузи, включително правата на болните от СПИН и равенството между половете.
Личен живот
Има един син – 19-годишният Йона. Той е от връзката ѝ с Джейсън Джонсън, за когото се омъжва през 2003 г. и с когото се разделя шест години по-късно. В множество интервюта тя споделя колко важен е синът ѝ за нея, както и за начина, по който го възпитава и ценностите, които му внушава.

“Синът ми е моят източник на щастие в живота. Той, моите приятели, моите животни и природата ми дават баланса и удовлетворението” казва Татяна.
Инфлуенсър
Супермоделът често е говорила за остаряването като естествен процес – който тя напълно приема и се радва, че с все повече жени е така.
Пред интервю за C Magazine тя разкрива, че понякога с носталгията се връща към звездните 90-те години, но и че не се страхува от настоящето. И допълва: “Гордея се с бръчките си. Te част от мен и това, което съм преживяла. Да остарееш е красиво. Ставаш по-мъдър и зрял.”

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Илон Мъск влиза в рекордите на Гинес, но не както му се иска

През по-голямата част от миналата година Илон Мъск оглавяваше списъка на най-богатите хора в света. Тъкмо в края ѝ, през декември 2022 г., той обаче загуби лидерството в класацията. Изпревари го френският бизнес магнат Бернар Арно. През декември шефът на Tesla загуби позицията си на най-богатия човек в света от […]

Subscribe US Now