Илон Мъск влиза в рекордите на Гинес, но не както му се иска

През по-голямата част от миналата година Илон Мъск оглавяваше списъка на най-богатите хора в света. Тъкмо в края ѝ, през декември 2022 г., той обаче загуби лидерството в класацията. Изпревари го френският бизнес магнат Бернар Арно.
През декември шефът на Tesla загуби позицията си на най-богатия човек в света от Бернар Арно, главен изпълнителен директор на френската компания за луксозни стоки LVMH, която притежава модния бранд Louis Vuitton.
Състоянието на Илон Мъск сега е оценено на около 178 милиарда долара, според Forbes, докато стойността на Бернар Арно се оценява на 188 милиарда долара.
Стойността на акциите на Tesla падна с около 65% през 2022 г., след като той купи Twitter миналата година. Неговото поглъщане на компанията за социални медии за 44 милиарда долара предизвика опасения сред инвеститорите, че Мъск вече не обръща достатъчно внимание на компанията за електрически автомобили. Фирмата достави само 1.3 милиона автомобила през годината, което не отговаря на очакванията на Wall Street.
Поглъщането на Twitter от Мъск, където той предизвика полемика чрез уволнение на голям брой служители и промяна на политиките за модериране на съдържание, за момента остава основната причина зад по-голямата част от спада на дяловете.
Много инвеститори в Tesla смятат, че той трябва да се съсредоточи върху компанията за електрически превозни средства, тъй като тя е изправена пред спадащо търсене на фона на опасения от рецесия, нарастваща конкуренция и производствени предизвикателства, свързани с Covid.
“Дългосрочните основи в Tesla са изключително силни. Краткосрочната пазарна лудост е непредсказуема”, написа Мъск в Twitter след като фондовите пазари затвориха за годината през декември 2022 г.
Сега от BBC разбираме, че Илон Мъск държи световен рекорд, или по скоро антирекорд за най-голяма загуба на лично богатство в историята, тъй като от ноември 2021 г. до декември 2022 г. той е загубил около 165 милиарда долара.
От Световните рекорди на Гинес правят това заключени на база на цифрите, предоставени Forbes, но се позовават и на други източници, като предполагат, че загубите на Мъск вероятно са дори още по-големи.
Загубите на милиардера от ноември 2021 г. надхвърлят предишния рекорд от 58.6 милиарда долара, понесен от японския технологичен инвеститор Масайоши Сон през 2000 г. От Yahoo обаче изясняват, че загубите на Мъск се изчисляват на база на неговите акции, които бързо биха могли да възвърнат стойността си. А това означава, че богатството на Мъск ще се увеличи отново.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Уилям и Кейт продължават напред

Принц Хари успя да разтърси устоите на британското кралско семейство с автобиографията си. Spare e пълна с директни и индиректни обвинения, които обаче нито крал Чарлз и пресофиса му, нито принц Уилям и неговия сметнаха за нужно да коментират. А днес беше и първата официална поява на Уилям и съпругата […]