52 години след началото – какво се случва с музикантите от ABBA

С хитовете си “Dancing Queen” и “Gimme! Gimme! Gimme!” шведската поп група ABBA постигна страхотен успех в началото на 70-те години на миналия век. През 1982 г. обаче Агнета Фелтскуг, Бьорн Улвеус, Бени Андершон и Ани-Фрид Люнгста поеха по отделни пътища.
Чак през 2016 г. те обявиха, че планират да се съберат отново, а две години по-късно и разкриха, че са записали нова музика. През ноември 2021 г. вече можехме да чуем деветия им и последен студиен албум, озаглавен Voyage. Той си спечели и четири номинации за Грами.
Като една от най-успешните и популярни поп групи, е съвсем очаквано историята и творчеството им да продължи да се популяризира отвъд албумите им. Това и прави Джеймс Роугън, който е режисьор на документалния филм ABBA: AGAINST THE ODDS, който излезе през май. По този повод от People ни припомнят най-важните моменти от кариерата на четиримата членове и какво се случва с тях сега.
Агнета Фелтскуг (74 г.)
Водещата вокалистка на ABBA Агнета Фелтскуг проявява интерес към музиката още като малка и се твърди, че е написала първата си песен едва на шестгодишна възраст. Първият сингъл, който тя написва като част от групата Bernt Enghardts, е издаден през 1967 г. Две години по-късно започва да се среща с тогава бъдещия си колега от ABBA Бьорн Улвеус, а още две след това са и вече женени. Имат две деца, но през 1980 г. се развеждат. Последва и раздялата на групата.
След това Агнета Фелтскуг продължава музикалната си кариера като издава три албума. Жени се повторно, но следва нов развод през 1993 г. Чак десетилетие по-късно вокалистката е отново под светлината на прожекторите, като подписва договор за солов звукозапис през 2004 г.
Бьорн Улвеус (79 г.)
Подобно на бившата си половинка Агнета, той също се интересува от музика от ранна възраст. Започва кариерата си в шведската фолклорна група Hootenanny Singers и така се запознава с кийбордиста Бени Андершон, член на групата Hep Stars. Двамата започват да работят заедно и така сформират ABBA заедно със своите годеници.
След развода си и разпадането на групата, китаристът Бьорн Улвеус също се жени повторно и има още две деца, но отново се развежда, макар че бракът му с Лена Келерсьо трае цели 40 години. Китаристът обаче винаги остава близък с Бени Андершон, с когото продължават да работят заедно и след разпадането на ABBA. Двамата пишат мюзикъла Chess, който се играе първо на лондонския Уест Енд, после и на Бродуей. Към днешна дата Бьорн Улвеус продължава с работата си по мюзикъли.
Бени Андершон (77 г.)
Вокалистът и кийбордист е от музикално семейство. Баща му и дядо му свирят на акордеон и също го учат да свири на инструмента. Преди ABBA Бени Андершон е част от няколко други музикални групи. Кариерата му започва в групата на певицата Кристина Грьонвал, с която са били заедно и имат две деца.
Среща се с Бьорн Улвеус покрай тогавашната си група Hep Stars и двамата пишат заедно песента “Isn’t It Easy To Say”. Записват първия си албум – Lycka, през 1970 г. В него бек вокалистки са годениците им Агнета Фелтскуг и Ани-Фрид Люнгста. Андершон и Люнгста са сгодени близо девет години, преди да се оженят през 1979 г., но едва две години след сватбата се развеждат. След като ABBA се разпада кийбордистът продължава да се занимава с музика. Първия си солов албум издава през 1987 г., а в момента свири в групата Benny Andersson’s Orkester.
Ани-Фрид Люнгста (78 г.)
Още като тийнейджърка тя свири в различни групи. Когато е на 18 години се жени за първия си съпруг Рагнар Фредриксон, от когото има две деца. Развеждат се преди ABBA да станат толкова популярни. Ани-Фрид Люнгста се запознава с Бени Андершон през 1969 г. и двамата бързо се сгодяват.
Още преди групата да се разпадне тя започва и соло кариера, която се радва на успех, но към днешна дата Ани-Фрид Люнгста не се занимава с музика, а с благотворителна дейност. През 1992 г. се омъжва за третия си съпруг – принц Хенрих Руцо Ройс, но той почива през 1999 г. Година по-рано вокалистката губи и дъщеря си при автомобилна катастрофа.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

10 от най-вкусните сандвичи по света

Бързо, лесно и много вкусно. Сандвичите са любимото ни спасение от глада тогава, когато нямаме възможност да се насладим на нещо по-различно за хапване. Най-често ги приготвяме или спрямо предпочитанията си, или в зависимост от това какво имаме налично в хладилника. Ако досега не сме правили сандвич по рецепта, значи е време […]

Subscribe US Now