Единствената страна в Европа без влакове

Европа се гордее с гъстата си железопътна мрежа, която позволява да пътуваме удобно и сравнително евтино през държавите в нея, като се наслаждаваме на сменящия се околен пейзаж. Някои от влаковите й линии дори са станали легендарни, като Ориент Експрес например.
В една от най-предпочитаните напоследък от туристите европейски държави обаче няма влакове. Нещо повече – последният проект за железница се проваля в далечната 1928 г. и след това никой не говори повече за влакове.
Това е Исландия, където хората разчитат на колите си, автобуси или пък вътрешни полети, за да се придвижат между отделните райони. А липсата на железопътен транспорт отчасти се дължи на крайностите на местния климат.
Честите снежни бури понякога откъсват части от страната, вулканичната активност, на който ставаме свидетели в последно време, също няма как да е благоприятна за подобен тип придвижване.
Допълнителна трудност е насечения терен на Исландия. Това обаче не притеснява 300 хилядното население на страната, което се справя достатъчно добре и без влакове. Преди няколко години в страната се заговори за линия, която да свързва столицата Рейкявик с основното летище на Исландия Кефлавик.
Местната преса на шега кръсти линията “Лава Експрес” заради вулканите. Според Icelandic Review обаче плановете за линията са се провалили заради трудното финансиране на подобни проекти в икономическата обстановка след пандемията.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Сара Фъргюсън с нова тежка диагноза

След признанията на принц Хари и Меган Маркъл за кралския двор, Сара Фъргюсън последва техния пример и стартира своя подкаст Tea Talks, в който говори откровено за редица аспекти от живота си – като сложните отношения с бившия си съпруг принц Андрю или пък диагнозата рак на гърдата, която чу […]

Subscribe US Now