Как да се предпазим от висок холестерол

Поддържането на балансирано ниво на холестерол е особено важно за здравето. Когато холестеролът е в умерени граници, можем да бъдем по-спокойни, че за кръвоносните ни съдове няма риск от запушване.
И добрата новина е, че с консумирането на повече зеленчуци, мисията да се предпазим от повишен холестерол, е съвсем възможна.
Те съдържат полезни за сърцето и кръвоносната ни система вещества, като последните имат свойството да понижават завишеното ниво на холестерол.
Морковът има същото това качество и се оказва, че сред останалите зеленчуци е най-ефективен.
Той е добър източник на разтворими фибри, които намаляват нивата на холестерола. Освен това е богат и на бета каротин – антиоксидантът на витамин А, предпазващ от сърдечни заболявания.
А че морковите са полезни за очите, заради съдържанието на Витамин А и лутеин, вероятно мнозина сред нас вече знаят. Но заради това, че хрупкавият зеленчук е богат на разтворими фибри, се оказва дори по-полезен за здравето, отколкото сме очаквали.
При проучване се доказва, че консумацията на поне 25 грама фибри на ден помага за поддържането на балансирани кръвна захар, кръвно налягане и холестерол.
Още повече, че според друго изследване бета-каротинът, който също се съдържа в морковите, намалява риска от сърдечни, сърдечно-съдови заболявания и дори някои видове рак, пише Eat This, Not That.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Истории, звезди, тенденции

Вижте интересните истории на деня, новини за звездите, тенденции и идеи за свободното време. Източник: Lifestyle.bg

Subscribe US Now