Как Мелинда Гейтс окончателно прекрати всякакви отношения с Бил Гейтс

Изминаха три години откакто Мелинда и Бил Гейтс обявиха развода си през май 2021 г. Тогава вече бившата съпруга на милиардера сподели, че ще остане в съвместната им благотворителна организация Bill & Melinda Gates Foundation за две години, като двамата ще се опитат заедно да я ръководят. Въпреки че този срок изчете през 2023 г., миналият юли Мелинда Френч Гейтс разкри пред The Wall Street Journal, че е решила да остане като съпредседател.
Сега, почти година по-късно обаче, самата тя обявява, че е взела решението да се оттегли окончателно от Bill & Melinda Gates Foundation и е подала оставка. Тя влиза в сила от 7 юни.
“Моментът е подходящ за мен да продължа напред към следващата глава от моята филантропия”, пише Мелинда Френч Гейтс в изявление в социалната мрежа X.
Тя добавя, че е заделила “допълнителни 12.5 милиарда долара, които да посветя на моята работа в името на жените и семействата”, благодарение на споразумение с бившия си съпруг Бил Гейтс.
Той е коментирал оставката на Мелинда в свое изявление, в което пише: “Съжалявам да видя как Мелинда си тръгва, но съм сигурен, че тя ще има огромно влияние в бъдещата си филантропска дейност”.
Началото на Bill & Melinda Gates Foundation датира още от 2000 г., когато поставя за цел да се бори с бедността, болестите и неравенството по целия свят. Дейността на организацията е известна и с влиянието си в общественото здравеопазване, а освен това и играе важна роля в борбата с полиомиелита и маларията.
Според Business Insider причината за напускането на Мелинда Гейтс е свързана с разделението на вече бившите съпрузи в интересите им спрямо фондацията. Още през 2021 г. изданието писа, че е научило от източници, че милиардерът се е фокусирал повече върху глобалното здравеопазване и климатичната криза, докато бившата му съпруга е наблегнала на глобалното развитие, равенството между половете и образователните програми на САЩ.
“И Бил, и Мелинда имат свои собствени приоритети и това просто създава известен стрес, объркване и хаос”, са били думите на един от служителите тогава.
В началото на 2022 г. пък се появиха твърдения, че Мелинда Гейтс реално не дава по-голямата част от състоянието си, което според Bloomberg е 13.3 милиарда долара. Някои от даренията ѝ са за нейните Pivotal Ventures и Pivotal Philanthropies Foundation, като и двете са фокусирани върху социалния прогрес и “разширяването на властта и влиянието на жените в Съединените щати”.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Племенникът на крал Чарлз и връзката му с медицинска сестра

За единствената дъщеря на кралица Елизабет не се говори твърде много, вероятно защото принцеса Ан е напълно посветена на монархията в последните десетилетия. Затова пък двете й деца Зара Тиндал и Питър Филипс имат с какво да се похвалят. Докато Зара е щастливо омъжена за бившия ръгбист Майк Тиндал, с […]

Subscribe US Now