Как принц Чарлз стана крал Чарлз III

От късните часове на 8 септември 2022 г. Великобритания, както и още 14 държави по света, имат нов държавен глава – крал Чарлз III. Той наследи престола след смъртта на кралица Елизабет II, която тази година отпразнува Платинения си юбилей – 70 години на трона.
Ето какво знаем за процедурите покрай възкачването на престола на новия крал.
Очаква се Чарлз официално да бъде обявен за крал днес, 10 септември. Това ще се случи в двореца Сейнт Джеймс в Лондон пред церемониална комисия, известна като Съвет по възкачването на престола. В него влизат членовете на Личния съвет на монарха (т. н. Privy Council).
Съветът по възкачването първо ще обяви смъртта на кралицата, след което ще провъзгласи Чарлз за крал. Провъзгласяването трябва да бъде подписано от редица официални лица, сред които и настоящия министър-председател.
Малко по-късно от балкона на двореца Сейнт Джеймс Чарлз ще бъде провъзгласен за крал пред поданиците си с думите “Бог да пази краля” и за първи път от 1952 г. националният химн ще бъде изпълнен с тези думи. Топовни салюти ще огласят Лондон, Единбург (Шотландия), Кардиф (Уелс) и Белфаст (Северна Ирландия).
Коронацията на новия крал обаче не се очаква да се случи в близките месеци заради периода на траур, както и дългата подготовка, която изисква. Самата Елизабет II се възкачва на престола през февруари 1952 г., а коронацията ѝ е през юни 1953 г.
Очаква се обаче, както повелява традицията, коронацията да се състои в Уестминстърското абатство, когато на главата на Чарлз ще бъде сложена златната корона на Свети Едуард, която тежи впечатляващите 2.23 кг и датира от 1661 г. А ето как беше посрещнат вчера следобед пред Бъкингамския дворец.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Яко "захапаха" Веселина от "Игри на волята", а тя... СНИМКА

Веселина Ефремова от “Игри на волята” вече понася зверски критики, въпреки че са минали броени дни от старта на екстремното риалити шоу в ефира на Нова тв. Най-възрастната участничка в този сезон, която не е спортна, а арт натура, успя за нула време да си навлече серия от възмутителни коментари […]