Каква е ролята на кралицата в оттеглянето на Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън подаде оставката си като лидер на партията си, както и като министър-председател вчера, 7 юли. Много хора във Великобритания и извън нея обаче се запитаха каква е или би била ролята на кралицата в подобна ситуация?
Фразата Activate the Queen (“Активирайте кралицата”) стана много популярен хаштаг в социалните медии.
От People уточняват, че тя най-вероятно е дошла от коментар на редактора на The Times Джак Блекбърн, според когото Джонсън не бил подал сам оставка. “Това ще активира кралицата. Принципите “Ласелс” ще я накарат да отхвърли искането му за разпускане на парламента. След това тя трябва да реши дали да го уволни или не”.
Очевидно Блекбърн не се оказа прав, защото не се наложи кралицата да се меси в политиката на страната си – по-късно същия ден Борис Джонсън подаде оставка. Колкото до Принципите “Ласелс”, те водят началото си от личния секретар на бащата на Елизабет крал Джордж VI Томи Ласелс.
Ласелс е важна фигура за управлението на Джордж VI, както и за първите месеци от възкачването на престола на Елизабет II. Въпросните принципи са условията, при които монархът има право да откаже на министър-председател да разпусне парламента.
Условията на Ласелс са три: кралицата има право да откаже на премиера, ако парламентът все още работи ефективно; ако предсрочни избори биха навредили на икономиката на страната; и ако кралицата разполага с друг министър-председател, който моментално да заеме мястото му.
Припомняме, че за цялото си 70-годишно управление Елизабет II е останала относително неутрална спрямо политиката в страната си. Борис Джонсън е 14-ият министър-председател по време на нейното царуване. Първият е Уинстън Чърчил.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Шарна Бърджес показа бебето си

Тази година се родиха доста звездни бебета, а Шарна Бърджес и Брайън Остин Грийн са сред двойките, които от съвсем скоро също се радват на новороденото си. Зейн Уокър Грийн се появи на бял свят на 28 юни и вече може да видим първата му публична снимка. Споделя я щастливата […]

Subscribe US Now