Какво означават маковете, които кралското семейство носи през ноември

На последното си събитие заедно миналата седмица преди Уилям да замине за Сингапур принцът и принцесата на Уелс бяха забелязани да носят брошки с червени макове. Впоследствие с такива видяхме отново Кейт Мидълтън, както и Камила, херцогинята на Единбург и дори Меган Маркъл.
Какво означават тези брошки и защо всички членове на кралското семейство, както и официални лица и обикновени хора във Великобритания ги носят през ноември? Историята им ни връща повече от век назад.
Цветето напомня маковите полета, цъфнали във Фландрия след края на Първата световна война през 1918 г. – мястото, където са се водили много от битките. Те символизират кръвта, пролята на бойното поле и всички загинали.
Затова и през ноември, когато се отбелязва Денят на паметта, известен още и като Възпоменателна неделя, повечето британци, както и хора от Общността на нациите, носят брошка с мак като почит към загиналите в служба на родината.
Тази година Възпоменателната неделя се пада на 12 ноември, защото се отбелязва през втората неделя на ноември. Кралица Камила се включи в създаването на Полето на паметта пред Уестминстърското абатство, където е разположен голям кръст, изграден от макове.
Безспорно най-интересен начин да се включи в почитането на паметта на загиналите намери Меган Маркъл, която носеше не просто брошка, а цяла жилетка с бродирани макове. Тя и принц Хари се срещнаха с военни ветерани в Сан Диего на 8 ноември.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

10 от най-бруталните жени престъпници в съвременната история

Противно на общоприетото схващане, ужасяващи престъпления се извършват не само от мъже. Историята показва, че има и немалко представителки на нежния пол, които стават печално известни със страховитите си актове на насилие. Често дори мащабът на техните варварски престъпления е потресаващ. И неслучайно деянията им се превръщат в тъжно “вдъхновение” […]

Subscribe US Now