Какво ще се случи с тялото ни, ако ядем банани всеки ден

Безспорно бананът е един от най-често консумираните плодове, при това в световен мащаб. Освен че е сладък и вкусен, този плод е и широко достъпен целогодишно.
Бананът е и лесен за консумация. Винаги може да го прибавим към забързаното си ежедневие, тъй като кората му се отстранява бързо и лесно. Или пък да го комбинираме с различни храни като сладкиши, хлябове, мъфини, овесени ядки и да го прибавим към смутита и шейкове.
Но колкото и често да хапваме вкусния банан, може би не сме се замисляли как точно влияе той на нашето тяло. Затова добре е да сме наясно какво точно ще се случи с нас, ако решим да го включим в ежедневното си меню. От Parade наблягат на пет основни неща – ето кои са те.
Енергия
Бананите са чудесен източник на минерали, фибри и витамини, но са известни най-вече с високото си съдържание на калий. А наличието на достатъчно калий в организма ни е от решаващо значение за мускулната функция. Особено важен е за хора, трениращи активно, тъй като елементът възстановява мускулите и предотвратява появата на крампи.
Един банан съдържа приблизително 451 милиграма калий. Така ако човек изяжда по един банан на ден, вероятно ще започне да изпитва по-малко умора, тъй като ще се снабдява с това важно хранително вещество. За още повече жизненост и енергия може да добавяме плода към ядково масло, кисело мляко и дори яйца.
Храносмилателна система
Бананът е изключително добър източник на фибри. А те от воя страна са незаменими помощници в храносмилателния процес и ефективната дейност на храносмилателната система като цяло.
Освен фибри, жълтият плод съдържа и пребиотици, които поддържат чревния микробиом по отношение на неговата цялост, редовност и качество.
Отслабване
Ако пък искаме да свалим някой и друг килограм, яденето на един банан всеки ден също може да ни бъде от полза. Още повече ако искаме това да се случва по здравословен начин. А бананите са още по-ефективни, когато се използват в комбинация с подходящи протеини и здравословни мазнини.
Според специалистите, бананите са и с високо съдържание на устойчиво нишесте, което поддържа здравословни нива на кръвната захар и предотвратява скокове и спадове в енергията, които могат да доведат до натрупване на мазнини, повишаване на апетита и въглехидратен глад.
Имунна система
Установено е, че консумацията на бананите и имунната система са свързани. От една страна, защото подпомагат червата, но и заради високото им съдържание на хранителни вещества.
Освен споменатия калий, те са богати на магнезий, витамин С, мед, витамини от група В и антиоксиданти. А всички сме запознати със значимостта на тези хранителни вещества за имунната система. Затова и включването на банани в ежедневното меню е още един начин да помогнем на тялото да се защити от вируси и инфекции.
Качествен сън
Има редица научни доказателства, според които консумирането на банан вечер може да помогне за по-добрия сън. Това се дължи на високото съдържание на магнезий и триптофан.
Магнезият помага за отпускане на мускулите, което предотвратява нощните крампи или неспокойните крака през нощта, които често пречат на качествения сън.
Но колкото и да са ползите от хапването на банани, диетолозите все пак предупреждават да не се прекалява с тях и да се ограничава консумацията им до един, максимум два на ден. Това ще ни позволи да включим други храни в диетата си, тъй като разнообразието е от ключово значение за получаване на всички значими микроелементи, от които тялото ви се нуждае.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Ники Кънчев загуби близо 30 бона, ето кой му ги взе СНИМКА

Популярният телевизионен и радио журналист Ники Кънчев трябваше да се раздели с 27 700 лева. Това стана тази вечер в предаването “Голямото преследване”, което той води в ефира на “Нова телевизия”. И четиримата участници достигнаха до финала, в който се изправиха срещу преследвачката Дама Пика. Подобно нещо се случва рядко […]

Subscribe US Now