Когато размениш баскетболистка за търговец на оръжия

Бритни Грайнър едва ли ще запомни с много хубави моменти 2022 г., защото още през месец февруари тя бе арестувана от руските власти на летището в Москва заради пълнители за електронни цигари, които съдържат в себе си канабис, който е нелегален в страната.
След месеци неяснота делото срещу американската баскетболистка бе завършено и тя бе осъдена на девет години затвор. Още преди това се заговори, че може да се стигне до размяна на затворници между Русия и САЩ и Грайнър да бъде освободена, но нищо около този сценарий не бе ясно и сигурно.
Е, вече знаем, че администрацията на Джо Байдън не е бездействала през всички тези месеци и размяната на затворници е станала факт. Според BBC, двете страни са се споразумели да разменят затворници.
Американците получават обратно Бритни Грайнър, докато руснаците Виктор Бут, който прекара последните 12 години в затвор заради търговия с оръжие. От Външното министерство на Русия са потвърдили, че размяната се е случила на летището на Абу Даби.
Иначе, Бут бе осъден от американския съд на 25 години затвор, но тази присъда е била отменена заради размяната. Той е известен с прякора Търговец на смърт, като бе заловен през 2008 г. в хотел в Тайланд, а две години по-късно екстрадиран в САЩ.
Руснакът се е занимавал с търговия на оръжия още от падането на Съветския съюз, като от BBC твърдят, че холивудският филм от 2005 г. “Цар на войната” с Никълъс Кейдж в главната роля е вдъхновен именно от живота на Виктор Бут.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Шок! Юлиан Вергов за Диана Димитрова: Отново ще я пребия, защото...

По всичко изглежда, че зад побоя над Диана Димитрова стои колегата й Юлиан Вергов, който поне засега не е коментирал директно ситуацията, въпреки че това е повече от очаквано. Нещо повече! Погледнато отстрани актьорът май ни най-малко не се разкайва за случилото се, а дори напротив – заричал се е […]