Кой е най-старият, оцелял и до днес, град в света

Има десетки градове по света, в които са живели хора в продължение на хиляди години. Въпреки това, когато става въпрос за определяне на най-стария непрекъснато обитаван град, няма ясен отговор.
Загадката е малко като мисловния експеримент с кораба на Тезей: ако един град бъде съборен, възстановен, преместен леко, построен отгоре, съборен отново и реконструиран, това същият град ли е, или е нов?
Без да се затъваме твърде много във философски въртележки, има редица места, които биха могли да вземат короната на най-дълго съществуващия град в света – почти всички от които се намират в Близкия изток.
Град Йерихон в Палестина, известен с една позорна война в Стария завет, която вероятно не се е случила, често се смята за най-старият, непрекъснато обитаван град, който все още съществува. Археологически доказателства сочат, че районът е бил място на множество последователни селища през последните хилядолетия. Смята се, че части от града и прочутите му стени са били построени за първи път около 9000 г. пр.Хр.
Тези структури обаче не трябва да се бъркат с днешния Йерихон, палестинския град на Западния бряг. Древната част на Йерихон всъщност е известна като Тел ес-Султан, на около два километра северно от днешния център на града. Има известен дебат дали може да се счита за постоянно обитаван, но ако ни попитат кой е най-старият град по време на тест, вероятно ще очакват отговора “Йерихон”.
Сирия също има някои силни претенденти за короната. Преди това Дамаск беше смятан за безспорен шампион за най-стар град, като археологическите останки показват, че хората са били там още през 9000 г. пр.Хр. За съжаление, една текуща гледна точка е, че хората не са се заселвали непрекъснато в днешен Дамаск до около 6000 години по-късно.
Алепо също е част от претендентите. Този град се превърна в синоним на продължаващата гражданска война в Сирия, но това е само трагичен момент в дългия живот на това селище. Археологическите останки предполагат, че Алепо може да е бил обитаван от шестото хилядолетие пр.Хр. Той наистина започва да процъфтява по време на Златния век на Пътя на коприната от XII до началото на XV век.
Не на последно място, и град Фаюм в Египет заслужава да бъде споменат. Първоначално е основан от древните египтяни като Шедет. Поради манията на селището по бога крокодил Собек, гърците го нарекли Крокодилополис. Разположен на около 130 километра югозападно от съвременната столица Кайро, керамика и структури в близост до града предполагат, че хората са били тук от около 5500 г. пр.Хр., което го прави най-старият град в Египет и едно от най-старите селища в Африка, завършва IFL Science.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

И крал Чарлз постъпва в болница

Буквално часове след изненадващата новина за приемането на Кейт Мидълтън в болница, от кралското семейство съобщават друга подобна – крал Чарлз също ще постъпи в болница следващата седмица. Причината е рутинна процедура, която ще третира увеличена простата. “Както хиляди мъже всяка година, и крал Чарлз потърси решение за увеличената простата”, […]

Subscribe US Now