Кои са най-влиятелните личности през последното десетилетие

Всяка година списание Time избира своя Личност на годината. Това може да бъде индивид, група или дори обект, който е повлиял дълбоко на света през последната година.
Отличието не е чест или одобрение, а признание за фигура, която “е повлияла най-много на новините и живота ни, за добро или лошо, и е въплътила това, което беше важно за годината, за добро или за лошо”, обяснява  през 1998 г. бившият мениджър на списанието редакторът Уолтър Айзъксън.
Списание Time дава титлата Личност на годината от 1928 г., въпреки че започва като Човек на годината и става неутрално по отношение на пола през 1999 г.
С новината, че Тейлър Суифт получава титлата през 2023 г., ние обръщаме поглед назад към хората и групите, които са получили тази чест през последното десетилетие.
2012: Барак Обама
Малко след като беше преизбран за втория си мандат, президентът Барак Обама беше обявен от Time за Личност на годината за 2012 г. Това беше втори път за бившия президент, който също получи титлата през 2008 г.
“Намираме се в разгара на исторически културни и демографски промени и Обама е както символът, така и по някакъв начин архитектът на тази нова Америка”, пише редакторът на Time Рик Стенгел в статия за Time от 2012 г. относно избора на Обама.
2013: Папа Франциск
По-малко от година след като започна папството си, папа Франциск беше обявен от Time за Личност на годината през 2013 г. Екипът на списанието отбеляза как “народният папа” работи върху трансформирането на католическата църква и спечелването на сърца и умове по света със своето смирено отношение и достигане до най-уязвимите си последователи.
“Толкова много от това, което той направи през кратките си девет месеца на поста, наистина промени тона, който излиза от Ватикана”, каза тогава управляващият редактор на Time Нанси Гибс. “Той казва: “Ние говорим за изцелителната мисия на църквата, а не за теологичната полицейска работа, която може би ни е занимавала до този момент.”
2014: Борци с Ебола
През 2014 г. множество държави в Западна Африка бяха в разгара на епидемия от Ебола – най-лошата в историята, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.
Докато смъртоносният вирус се разпространяваше в страни, включително Мали, Нигерия и Сенегал, списание Time показа “борците с ебола”, група от лекари, медицински сестри и лица, реагиращи първи, в челните редици на борбата срещу Ебола. Всеки “боец с Ебола” беше представен на различна корица на Time.
2015: Ангела Меркел
Бившият германски канцлер Ангела Меркел, която се оттегли през 2021 г. след 16 години на поста, бе обявена от Time за личност на годината през 2015 г. Списанието цитира икономическото лидерство на Меркел, както и нейното справяне с мигрантската криза от 2015 г.
Във време, когато други нации затваряха вратите си за бежанци, бягащи от насилието в Сирия и други страни, Германия прие повече от 1 милион молби от търсещи убежище през 2015 г. и 2016 г., според Центъра за глобално развитие.
“Тя действа по начин, който беше нетипичен дори за нея”, каза главният редактор на Time Гибс пред TODAY през 2015 г. “Тази година тя наистина беше изпитана как ще отговори на някои от най-трудните предизвикателства, пред които е изправен всеки лидер в света.”
2016: Доналд Тръмп
Докато все още беше новоизбран президент, Доналд Тръмп беше обявен от Time за Личност на годината през 2016 г.
“За напомнянето на Америка, че демагогията се храни с отчаяние и че истината е толкова силна, колкото доверието в онези, които я говорят, за овластяването на скрит електорат чрез интегриране на яростта му и предаване на живо на страховете му, и за очертаване на утрешната политическа култура чрез разрушаване на вчерашната, Доналд Тръмп е Личност на годината на TIME за 2016 г.”, пише главният редактор Гибс в списанието.
Корицата на Time нарича Тръмп “президент на разделените американски щати”, фраза, която бившият президент оспори в интервю за TODAY от 2016 г.
“Когато казвате “разделени щати на Америка”, аз не съм ги разделил”, каза той. “Сега те са разделени, има много разделение. И ние ще го сглобим отново.”
2017: Разрушителите на тишината
Изданието за Личност на годината на Time за 2017 г. се фокусира върху движението #MeToo, което за първи път стана популярно по-рано същата година.
Движението започна, когато се появиха обвинения в сексуално насилие срещу изпълнителния директор на филма Харви Уейнстейн, но скоро се превърна в разплата за десетки влиятелни фигури в различни индустрии, като жени и мъже се изправят с твърдения за сексуален тормоз или нападение.
Корицата на Time включваше четирима души, които са част от движението #MeToo: Ашли Джъд, Тейлър Суифт, бившият инженер на Uber Сюзън Фаулър и още един човек, чието лице не се виждаше.
“Галванизиращите действия на жените на нашата корица … заедно с тези на стотици други, както и на много мъже, отприщиха една от най-бързите промени в нашата култура от 60-те години на миналия век”, каза в изявление главният редактор на Time Едуард Фелзентал.
2018: Пазителите
Изданието за Личност на годината на Time за 2018 г. включваше четирима журналисти и една новинарска организация, които платиха “ужасна цена” за репортажите си.
Джамал Хашоги, колумнистът на Washington Post, който беше убит, след като критикуваше саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, беше един от представените журналисти.
Журналистите от Reuters Уа Уон и Кю Со У, които бяха арестувани в Мианмар за техни репортажи за бруталното отношение на правителството към мюсюлманите рохингия, също бяха представени. Впоследствие те бяха освободени от затвора през 2019 г.
Представен беше и Capital Gazette, вестник в Мериленд, който беше атакуван през 2018 г. от въоръжен мъж, който уби петима служители.
Списанието избра тази група за “поемане на големи рискове в преследване на по-големи истини, за несъвършеното, но съществено търсене на факти, които са централни за гражданския дискурс, за говорене и изказване.”
2019: Грета Тунберг
Шведската активистка по въпросите на климата Грета Тунберг стана най-младият човек, на 16-годишна възраст, който беше обявен за Личност на годината на Time през 2019 г.
Тунберг, която сега е на 20 години, стимулира младите хора по света със своите седмични протести #FridaysForFuture, тласкайки световните лидери да предприемат конкретни действия срещу изменението на климата.
“Тя олицетворява младежкия активизъм”, каза Фелзентал от Time пред TODAY през 2019 г. “Издигането на нейното влияние беше наистина необикновено. Тя беше едно малко протестиращо момомиче с ръчно рисуван плакат преди 14 месеца. Сега тя накара милиони хора по света, в 150 страни, да действат от името на планетата и тя наистина беше ключов двигател тази година, пренасяйки този проблем от задкулисието към центъра.”
2020: Джо Байдън, Камала Харис
Президентът Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис бяха избрани съвместно за Личност на годината на Time за 2020 г.
Отличието дойде скоро след като Байдън победи действащия президент Доналд Тръмп на изборите през 2020 г. и след като Харис влезе в историята като първата жена вицепрезидент на САЩ.
“Ако Доналд Тръмп беше сила за сътресение и разделение през последните четири години, Байдън и Харис показват накъде се е насочила нацията: смесица от етноси, преживявания и възгледи за света, които трябва да намерят път напред заедно, ако американската нация иска да оцелее”, пише Фелзентал в статия по това време.
2021: Илон Мъск 
Time определи милиардера Илон Мъск за Човек на годината за 2021 г. “Той прекроява живота на Земята, а вероятно и извън Земята”, каза Фелзентал пред TODAY тогава.
Мъск е главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, последният от които влезе в историята през 2021 г., като стартира първия космически полет с изцяло цивилен екипаж.
Въпреки че е изправен пред предизвикателства, откакто стана собственик на Twitter през 2022 г., Мъск има нетно състояние от 244.8 милиарда долара и е най-богатият човек в света към момента на публикуване на тази статия, според Forbes.
“Ние сме в тази нова златна епоха, в която, искаме или не, голяма част от живота ни, дори в този момент на невероятно неравенство, се формира от тези много богати технологични лидери”, каза Фелзентал.
2022: Володимир Зеленски и Духът на Украйна
През 2022 г. Time определи украинския президент Володимир Зеленски и Духът на Украйна за Личност на годината. Зеленски и страната му получиха тази чест, след като руските сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 г. Зеленски отказа да напусне Киев, столицата на Украйна, и вместо това остана на място и предостави подкрепа на народа на своята страна.
В отговор на действията на Зеленски и Украйна, която не отстъпи, Фелзентал от Time реши, че би било добре да даде отличието именно на Зеленски.
“Независимо дали човек гледа на тази история за Украйна с чувство на надежда или чувство на страх, защото историята, разбира се, все още не е напълно написана… Зеленски наистина стимулира света по начин, който не сме виждали от десетилетия”, бяха думите на редактора.
2023: Тейлър Суифт
През 2023 г. списание Time приветства Тейлър Суифт за личност на годината. Поп суперзвездата имаше доста невероятна година, изпълнявайки концерти за фенове на своето разпродадено турне Eras Tour, преиздаде старите си албуми, които разбиха рекорди за стрийминг, стана първата изпълнителка, която достигна 100 милиона месечни слушатели в Spotify и също така издаде най-големия концерт филм на всички времена – Taylor Swift: The Eras Tour.
Излишно е да казвам, че Суифт имаше наистина натоварена година и напоследък тя правеше всичко това, докато се срещаше със звездата на Kansas City Chiefs Травис Келс.
За 96 години, откакто Time избира Личност на годината, Суифт е първият артист, получил титлата сам. Във въведение главният редактор на Time Сам Джейкъбс обясни защо Суифт получава тази чест.
“Тейлър Суифт намери начин да надскочи границите и да бъде източник на светлина”, гласи статията на Джейкъбс. “Никой друг на планетата днес не може да движи толкова много хора толкова добре. Постигането на това е нещо, което често приписваме на подреждането на планетите и съдбите, но отдаването на твърде голяма заслуга на звездите пренебрегва нейните умения и сила. Суифт е рядко срещан човек, който е едновременно писател и герой на собствената си история.”

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Братът на Румен Радев се снима в клип на Джена ВИДЕО

Румен Радев от “Игри на волята” се е снимал вече в много попфолк клипове, но сега звездата изгрява и за неговия по-малък брат Атанас Радев. Той и гаджето му лъснаха в новия видеоклип на Джена към песента “Не е любов”.  Наблюдателни зрители веднага забелязаха безумната прилика на Румен Радев и […]

Subscribe US Now