Колко точно часа сън ни е достатъчен

В “идеалния” свят бихме имали лукса да си лягаме рано и след това да се събуждаме рано, отпочинали за един продуктивен ден.
Някои ангажименти, като служебни задължения или грижи за децата обаче, често затрудняват придържането към философията “ранно лягане, рано ставане.”
Има може би два важни аспекта, които трябва да имаме предвид, когато става въпрос за сън: количеството (броя часове), което получаваме, и последователността във времето.
Циркадният ритъм е термин, който описва естествения график на нашия мозък относно сън-събуждане. Това е като наш вътрешен часовник. Всеки изпитва естествени спадове в бдителността и повишена будност през определени часове в рамките на 24-часов период. Обикновено сме най-сънливи между 13 и 15 ч. и между 2 и 4 ч. сутринта.
Колкото по-добро е качеството на съня ни, толкова по-малка е вероятността да изпитаме значителна сънливост през деня. Циркадният ритъм също диктува естествения ни график за лягане и сутрешно събуждане. След като свикнем да лягаме и да се събуждаме по едно и също време всеки ден, мозъкът ни се адаптира към този график и го следва успешно. 
Повечето експерти препоръчват възрастните да спят поне седем часа на нощ. Ето и средното количество сън, което трябва да получим според възрастта.
От 0 до 3 месеца, са ни необходими между 14 и 17 часа, докато от 4 до 12 месеца, часовете вече стават 12-16. Между 1 и 2 години трябва да получаваме между 11 и 14 часа, докато между 3 и 5 години –  10-13 часа.
От 9 до 12 години необходимите ни часове сън за денонощие са 9-12, а между 13 и 18 години са 8-10 часа. От 18 до 60-годишна възраст са ни необходими най-малко 7 часа на нощ. От 61 до 64 години, ни трябват около 7-9 часа сън на нощ, а след 65 години, часовете на нощ са между 7 и 8. 
От Health Line припомнят, че и недоспиването, и прекалено многото сън не са добри за здравето ни, затова трябва да се стараем да спим толкова часове, колкото е препоръчително според възрастта ни. 

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Истории, звезди, тенденции

Вижте интересните истории на деня, новини за звездите, тенденции и идеи за свободното време. Източник: Lifestyle.bg