Колко впечатляващо беше пълното слънчево затъмнение

Още си спомняме вълнението от август 1999 г., когато по нашите географски ширина наблюдавахме пълно слънчево затъмнение. Колкото всички изгаряхме от желание да гледаме към небето и да видим как Луната ще скрие Слънцето, толкова и се притеснявахме дали и до колко това може да ни навреди.
Е, колкото видял – видял. Следващата ни възможност в България ще е чак през 2081 г., затова сега с любопитство разглеждаме кадри от впечатляващото небесно събитие, на което станаха свидетели преди часове в САЩ, Мексико и Канада. 
Пълното слънчево затъмнение можеше да се наблюдава първо по Тихоокеанското крайбрежие на Мексико, след което в Тексас и още десетина американска щата, а накрая и в Канада, започвайки от Онтарио.
Над 31 милиона души живеят в зоната, в която Луната успя да закрие напълно Слънцето и това предизвика пълен мрак посред бял ден за няколко минути. Най-дълго продължи то в Мексико – цели четири минути и 28 секунди.
А още десетки, вероятно и стотици хиляди пътуваха километри, за да не пропуснат явлението. В някои области в близост до пътя на пълното затъмнение то можеше да се наблюдава като частично, обяснява CBSNews.
Е, ние го наблюдавахме само в интернет и можем само да се благодарим, че техниката вече е на толкова високо ниво, за да можем да станем съпричастни, макар и от разстояние и с поглед, вперен в монитора, а не в небето. Ето и някои от най-добрите кадри, на които попаднахме в социалните мрежи.
NASA и сателитите, обикалящи около планетата, пък ни дадоха възможността и да видим как е изглеждало небесното събитие от Космоса.
Следващото пълно слънчево затъмнение ще може да се наблюдава на 12 август 2026 г. от Исландия, Гренландия, Русия, Испания и малки части от Португалия. На 2 август 2027 г. пък Луната напълно ще закрие Слънцето за повече от шест минути точно над египетските пирамиди, което ще направи небесното събитие още по-впечатляващо.
На 22 юли 2028 г. пълното слънчево затънение ще се случи над Австралия и Нова Зеландия, а на 25 ноември 2030 г. – отново над Австралия, Лесото, Ботсвана, Южна Африка и намибия. Затова, ако искаме да го видим на живо, може да си организираме пътуване до някоя от тези страни, съветват от CNN.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

59 лв. за козунак - как съпругата на Кирил Петков отново вбеси българите

Като оставим настрана яйцата, едва ли има българин, който да не чака Великден заради вкуса на ароматните и пухкави козунаци – без значение дали ще си ги направи сам вкъщи, или както всяка друга година ще ги вземе от изпитани във времето предпочитани пекарни.  И въпреки че до Великден има […]

Subscribe US Now