Кралят, който категорично няма да абдикира

Абдикацията на датската кралица Маргрете в полза на сина й Фредерик развълнува не само Дания, но и всички монархии в Европа. Защото постави въпроса дали няма и други монарси, на които им е време да се оттеглят от престола.
Маргрете е на 83 години, когато взе решение да се оттегли след 52 години царуване. Кралят на Норвегия Харалд Пети ще навърши 87 години следващия месец. Той обаче даде ясно да се разбере, че няма намерение да абдикира.
“Не, няма”, отвърна кратко крал Харалд на въпрос не обмисля си абдикация. “Заставам зад това, което винаги съм казвал. Положил съм клетва пред парламента, която важи до живот”, допълни той.
Кралят присъстваше на общо събитие със сина си – престолонаследника принц Хаакон, който също се засмя на въпросите за евентуална абдикация на баща му. Към Харалд този въпрос е бил отправян многократно, като отговорът му винаги е един и същ.
Крал Харалд Пети се възкачва на престола на Норвегия на 17 януари 1991 г. след смъртта на баща му крал Олав Пети, припомнят Royal Central.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Това са най-красивите мъже в света (според науката)

Красотата на хората отдавна е обект на интерес за учените. И докато стандартите варират в различните култури, проучване от 2020 г., проведено от пластичния хирург Джулиан Де Силва, идентифицира специфични физически качества, които обикновено се смятат за привлекателни при жените. Използвайки златното сечение, д-р Де Силва оценява чертите на лицето на жени знаменитости, за […]

Subscribe US Now