Кратък пътеводител на фолклорните фестивали в България

Българският народен календар е изпъстрен с празници от всякакво естество – религиозни, битови и езически; свързани с полската работа или пък чисто и просто с веселието. Повечето летни събори и фестивали са най-вече от тези с веселието и представляват чудесен начин да опознаем старите традиции, докато пътуваме из родината. Ето 12-те фестивала, които не бихме пропуснали през лятото на 2023 г.
Народен събор Пловдив
Над 4 хиляди участници на три сцени ще събере най-голямото фолклорно събитие във Филибето. Оркестър “Орфей” с ръководител Георги Янев, Здравко Мандаджиев, ансамбъл “Тракия”, оркестър “Славяни” със Симоне Маркова, Иван Дяков са само част от именитите участници тази година.
В програмата, както всяка година, ще има Алея на традиционните занаяти, където над 50 творци ще представят майсторството си. Детска битова работилница, училище по народни инструменти и дори занимателна математика са предвидени за най-малките гости на събора. Специална сцена само за любители-танцьори и хоротеките ще дадат възможност на всеки да покаже уменията си по български народни танци.
Фестивал “Цветна плетеница”
Макар и с конкурсен характер, това е едно от основните фолклорни събития в софийския регион. Провежда се в град Бухово, а една от целите му – освен изявите на любители на традиционния български фолклор, е да бъде създаден нов имидж на кремиковския район, който да бъде възприеман като желано място за култура, а не само като индустриална зона.
Първият ден тук е посветен на инструментални изпълнения, вторият – на народно пеене, а третият – на танцовите състави.
Фолклорен събор “Златна гъдулка”
Съборът се е превърнал в обичайна част от културния календар на Русе и е любопитен с това, че има конкурсен характер. В него могат да се включват певчески и танцови изпълнители или състави, разказвачи на предания, легенди и приказки, групи за народни обичаи. Което означава, че можем да опознаем българския фолклор в голяма част от разновидностите му.
Кулинарно-фолклорен празник “Чукан боб с коприва и хоро се извива”
Този фестивал в троянския край съчетава кулинарно пиршество с традиционен български фолклор. Китното село Черни Осъм споделя рецептата за чорба, която се приготвя само тук – черноосъмски боб със сланина и коприва.
Още от 10 сутринта на площада ще къкрят казани с гозбата, а междувременно ще започне и фолклорна програма с разнообразни български народни танци.
Фолклорен танцов фестивал “Хоро край Пирина”
Макар и млад, фестивалът “Хоро край Пирина” се превърна в едно от най-колоритните събития в Сандански. След първото му издание през 2015 г. в него се включват и гости от Гърция, и Република Северна Македония. Участниците могат да са детски фолклорни състави, както и любителски ансамбли по български фолклор.
Фестивал на рибената чорба
На брега на река Росица, край малкото павликенско село Бяла черква, за трети път ще се проведе Фестивалът на рибената чорба. Конкурсът за най-добра чорба дава възможност на участниците да представят гозбата си, приготвена у дома или на място. Самодейни фолклорни състави, изпълнители на съвременни песни и танци, и хумористични изпълнители ще забавляват присъстващите. А всичко ще започне с риболовен конкурс от сутринта.
Събор на народното творчество и животновъдството “Рожен”
Следи три години прекъсване един от най-дълголетните събори в България се завръща – първото му издание е през 1897 г. Тази година се отбелязват 125 години събор “Рожен”, като юбилеят ще бъде отбелязан с родова среща на наследниците на първите родопски родове от с. Долно Дерекьой (днес с. Соколовци).
Четири сцени ще приютят Националния фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор. А традицията повелява точно в 12 ч. всеки ден да се вие общото Голямо роженско хоро. Специални изложения ще покажат български породи овце, кози, кучета, говеда и биволи, както и млечни и месни фермерски храни.
Фолклорен фестивал “Орфически мистерии” Триград
Мистериите са едно от най-любопитните събития, които отдават почит на някогашните езически култури по родопските земи. Провеждат се в последния уикенд на месец юли и съчетават обреди от различни епохи, характерни за тази част на Родопите.
Създаден като почит към някогашните Дионисиеви и Орфееви празненства, днес фестивалът има по-популярен характер. Огнено шоу, кукери, гайдарски и нестинарски изпълнения са част от забавленията, на които гостите на града могат да станат свидетели. Вечерите ще завършват с рок, като участие са потвърдили Б.Т.Р., Sеcond to None, Black Rose и Теодор Койчинов.
Международен фолклорен фестивал “Варненско лято”
Фестивалът “Варненско лято” се провежда повече от 30 години, а в последните събира над 15 хил. зрители, които се наслаждават на автентичен фолклор. А той не е единствено български, защото фолклорът тук е от над 50 държави по света.
В програмата участват ансамбли и индивидуални изпълнители на традиционни песни и танци. Както всяка година, фестивалът ще започне с пъстрото шествие на участниците от площад “Независимост” до входа на Морската градина.
Гайдарско надсвирване и събор в Гела
Виртуози на каба гайдата от България и чужбина се събират за гайдарско надсвирване, което популяризира автентичния родопски фолклор. Събитието, което се провежда повече от век, отново е повод големите фамилии от региона да се съберат, за да отбележат традициите с музика и чеверме.
Участниците в надсвирването са разделени в три възрастови групи, като конкурсът започва в 10 ч. сутринта в събота и приключва с награждаване вечерта.
Фестивалът на фолклорната носия Жеравна
Едно от най-колоритните фолклорни събития има строг регламент – всеки, който иска да присъства на него, трябва да е облечен във фолклорна носия, автентична или стилизирана. Допускат се и войводски облекла, старинни военни униформи, носии на други държави и етноси. Който не разполага с подобно облекло, може да закупи или вземе под наем на входа на фестивала.
На територията му са забранени употребата на всякакви предмети, облекла и аксесоари от съвременния свят като слънчеви очила, съвременни постелки, чанти, дрехи, детски колички, пластмасови изделия и други.
Традиционни Делюви празници
Празникът, който е посветен на родопския герой Делю хайдутин, продължава няколко дни. Особено атрактивна е възстановката “Един пазарен ден отпреди 100 години”, в която можем да видим народни носии и градска мода от началото на XIX век, традиционни занимания и занаяти, както и най-популярните храни от епохата.
От няколко години се претворява и подвига на Делю хайдутин – емблемата на града, спасил от помохамеданчване последните християни в Златоград.

Повече подробности и актуална информация за посочените фестивали, както и за още много други на територията на цялата страна, ще откриете на официалните сайтове на събитията, на страниците на организаторите в социалните мрежи, както и на сайтовете на Министерство на културата, и на Министерство на туризма тук и тук.  
Съдържанието е изготвено по проект на Министерството на туризма. 

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Защо Чарлз и Камила ще имат втора коронация

След 6 май освен документално, Чарлз III е официално крал и по всички канони на Църквата на Англия. Това обаче не го прави безусловно монарх и на Шотландия – тази част на Великобритания винаги е имала нужда от специално “убеждаване”. Точно за това е планирана и специална “шотландска коронация”, наречена Служба […]