Може ли да ползваме повторно олиото от пържене

Така нареченото “дълбоко пържене” или пържене в голямо количество мазнина ни осигурява хрупкава храна, но крие определени рискове. Освен изгаряне и омазани котлони, трябва да вземем предвид и количеството мазнина, която ни трябва.
При това положение възниква въпросът можем ли повторно да използваме мазнината? Краткият отговор е “да”, но има определени условия. Първо трябва да сме избрали правилната мазнина като например слънчогледово или друго растително олио, различно от зехтин.
Последният не е подходящ за дълбоко пържене не само заради цената си, но и заради това, че започва да пуши на доста ниска температура.
Другият ключ към ползването на мазнината повторно е да контролираме температурата на пържене. Тя не трябва да е прекалено висока, защото мазнините започват да се разграждат и се отделя субстанцията акролеин, която придава горчивия вкус на препържената храна.
Важно условие при повторното пържене в същата мазнина е да я прецедим, за да премахнем всякакви малки загорели парченца или панировка. Правим го, когато мазнината е изстинала, като я прецедим през тензух или филтри за кафе.
Препоръчителният брой на пържения в една и съща мазнина е три пъти. Но дори когато сме я ползвали само веднъж, трябва да я изхвърлим, ако е започнала да мирише на кисело или гранясало, мътна е или сме я пазили повече от два месеца, съветват Epicurious.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Петъчна доза сексапил

Петъците са страхотен начин да се подготвим за почивните дни. Е, не през работно време, разбира се, но някак през целия ден ни е по-леко, когато знаем, че следва заслужена почивка. И дори да не сме планирали нищо специално за уикена, си заслужава да се отпуснем и да се насладим на момента. […]

Subscribe US Now