Необикновените привилегии на Кралица Елизабет Втора

Светът скърби заради кончината на британската Кралица Елизабет Втора – вторият най-дълго управлявал монарх в световната история след френския крал Луи XIV. За достойните 96 години от своя живот, Нейно Величество има много постижения, като едно от най-любопитните е, че според изчисления на британското издание The Daily Telegraph от преди няколко години, е успяла да обиколи света цели 42 пъти.
Освен чисто представителните си функции, както и хилядите задължения, обаче, животът на кралските особи има и своите неоспорими плюсове. И не говорим само за лукса и разкоша, в който те живеят през целия си живот, а по-скоро за привилегиите и отворените врати, от които се ползват. Ето защо решихме да ви подсетим за 12-те привилегии, които само Кралица Елизабет Втора имаше, пише Cosmopolitan.
Можела е да шофира без валидна книжка
Страстен любител на Land Rover и на шофирането като цяло, Елизабет Втора умее да шофира още от 19-годишна възраст. Дори в последните години от живота си, британската кралица можеше да бъде видяна зад волана на някой от любимите си автомобили. Уловката е, че тя никога не е имала шофьорска книжка, което е пример за упражняване на нейния “кралски прерогатив” – специално изключение от някои закони в Обединеното кралство. По силата на този прерогатив, тя не се нуждае от нечие разрешение, за да прави каквото и да е. В тази връзка, тя никога не е карала шофьорски курс и не ѝ се е налагало, понеже не е задължена да притежава книжка, за да управлява законно моторно превозно средство в рамките на Обединеното кралство. Разбира се, струва си да се отбележи, че Кралицата е била забелязвана да шофира основно в рамките на частни имоти и не толкова по обществената пътна мрежа.
Ограниченията на скоростта не са важали за нея
Технически, не е съществувала сила, която да спре Кралицата да шофира по улиците на Лондон, например, където съвсем спокойно е можела да прави нарушения от всякакъв тип, стига да е искала. Благодарение отново на силата на кралския прерогатив, Елизабет е изключение и не подлежи на санкции, свързани с правилата за движение по пътищата. С други думи, ако кралското семейство закъснява за важна среща, Кралицата е най-правилният човек, който да седне зад волана, ако не искат да закъснеят.
Не се е нуждаела от паспорт, за да пътува
Понякога кралските привилегии на Елизабет Втора не са били валидни само на територията на Обединеното кралство. Ето една, която важи навсякъде – на Кралицата не й е бил необходим задграничен паспорт, когато пътува. Това е било възможно не само защото тя е била лесно разпознаваема навсякъде, а защото паспортите във Великобритания се издават от…нея самата.
“Тъй като британските паспорти се издават от името на Нейно Височество, не е необходимо Кралицата да притежава такъв,” се казва в правителствения сайт royal.gov.uk. “Всички останали членове на кралското семейство са задължени да имат паспорти.
Не ѝ се е налагало да плаща данъци
Друга впечатляваща привилегия е това, че Нейно величество не е била законово задължена да плаща данъци. Въпреки това, тя доброволно е плащала такива върху доходите си от 1992 г. насам.
Притежавала е всички делфини в Англия
Кралицата бе известна с любовта си към коргитата, но властта й над животинския свят в Англия се простира много отвъд кучетата й. По силата на закон, приет през 14 век, тя технически притежава всички “кралски риби” във водите около Острова. В това число делфини, китове и есетри, гласи информация на TIME.
Според данните, всяка подобна риба или бозайник, уловени във водите на до 3 мили от бреговете, може да бъде конфискувана в името на Короната.
Притежавала е и “няколко” лебеда
В допълнение към кралските риби във водите около Обединеното кралство, Елизабет Втора е била съпритежател на всеки лебед във водите на река Темза. Тя поделя това си право с компаниите Vintners и Dyers, които са част от основополагащите търговски браншови организации и гилдии в Лондон, получили кралски статут още през Средновековието.
Собствеността на лебедите не е просто символично. Кралското семейство е толкова активно обвързано с грациозните животни, че дори има официална работна позиция “пазител на лебедите”, която съществува от 7 века.
Имала е личен поет
Огромният антураж на Кралица Елизабет Втора включва и официален личен поет. Технически погледнато, длъжността е почетна, но всъщност е доста сериозна. От въпросния поет се очаква да пише поеми в чест на значителни и паметни събития.
Работната позиция е активна от 400 години, а през 2009 г. за пръв път се заема от жена – Карол Ан Дъфи. При откриването на новата длъжност преди 4 века, заплатата на поета е била 200 паунда годишно и буре с вино, а в последните години всичко се е свеждало до буре с шери. Или поне официално това е било възнаграждението.
Била е едно от момичетата на Бонд
През 2012 г., когато Лондон посреща Олимпийските игри, Кралица Елизабет се превръща в почетно момиче на Бонд и участва в каскада със сегашния Джеймс Бонд – Даниел Крейг. Заедно те кацат на олимпийския стадион с парашут. Разбира се, нейната роля е изпълнена от дубльор, но въпреки това тя се съгласява да участва в цялото мероприятие с лицето и името си, което е достойно за уважение.
Един от първите хора в света, използвали интернет
На 26 март 1976 г. Кралицата посещава центъра за телекомуникационни проучвания в Малвърн, Англия, за да отбележи създаването на ARPANET – компютърна мрежа, която впоследствие се превръща в интернет. Именно там тя се превръща в първия монарх, който изпраща имейл под потребителското име “HME2” от (Her Majesty Elizabeth II).
Имала е собствен банкомат
Да си кралица има известни позитиви, дори когато ти се налага да теглиш пари. В случая на Елизабет Втора, опашките пред обществените банкомати са били просто нещо, което се случва на простосмъртните. В редките случаи, в които се е нуждаела от пари в брой, на нея дори не ѝ се е налагало да излиза от дома си. В Бъкингамския дворец тя е имала личен банкомат, предназначен само за нейните нужди, както и за останалите членове на кралското семейство, разбира се.
Не е можело да бъде арестувана
Кралицата се е ползвала от пълен имунитет, което означава, че тя не е можело да бъде обект на съдебно разследване. За разлика от други основни фигури в британската система, които също се ползват от този имунитет обаче, за Кралицата той е важал доживот. В такъв случай какво би се случило, ако тя все пак извърши престъпление? Прокурорите биха погнали Короната, но министрите на Кралицата биха поели наказанието вместо нея.
Два рождени дни
Веднага се сещаме за онова специално чувство, когато е рожденият ни ден и всички празнуват с нас. Кралицата е изпитвала таова въпросно чувство два пъти в годината. Първият рожден ден е фактическата дата, на която тя се е родила – 21 април. Вторият ѝ рожден ден е “официалният ѝ кралски рожден ден”, който се празнува всяка втора събота на юни с военни почести. Не звучи зле, нали?

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Звезда от "Пирин фолк" изкопира Катя от "Ритон" и си вкара страшен автогол! ВИДЕО

Стайлингът на Катя от “Ритон” винаги предизвиква интерес. Нежната половинка от най-успешния роден дует е атрактивна, оригинална и определено не жали въображение, когато съчетава детайлите. Затова и лесно може да бъде копирана от по-младите колежки в музикалния бранш. Една от звездите на тазгодишното юбилейно издание на “Пирин фолк” в Сандански […]

Subscribe US Now