Опасно ли е статичното електричество

Още от деца сме запознати с феномена на статичното електричество – да натъркаш хубаво балон в дрехите си и после да си изправиш косата с него, или пък да посегнеш към нещо или някого и да те “удари ток”. А всяка жена знае колко е досадно полата ти да залепва за краката или чорапогащника.
Статичното електричество се дължи на зареждане на предметите или тялото ни с електрони, които търсят начин да напуснат заредения обект, като се прехвърлят върху друг, така че двата предмета да получат балансирано количество електрони.
“Хваща ни ток”, когато ние сме наелектризирани и докоснем заземен обект или човек, както и в обратния случай.
Статичното електричество се появява най-често между изкуствени тъкани и дрехи – от полиестер, найлон, акрил, както и в сухо време или пък при дрехите след употребата на сушилня. Ако времето е влажно, зарядът бързо и незабелязано се разсейва в атмосферата.
Статичното електричество обичайно не причинява вреда на човека, а е по-скоро досадно. Но в редки случаи, например в среда с висока концентрация на кислород или други запалими газове, искрата от освобождаването на статичното електричество може да ги възпламени и да доведе до пожар.
На статичното електричество между частиците в облака се дължи и възникването на светкавици и гръмотевици, като в случая зарядът се отправя към земята. Това също е една от опасните прояви на физичното явление – светкавицата представлява просто една гигантска искра, подобна на тази, която се образува, когато ни “хване ток”.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Как испанският крал ядоса няколко държави

Докато съпругата му и дъщерите му се наслаждават на лятната си почивка в Майорка, крал Фелипе е зает с официални задължения. Той остави Летисия, Леонор и София на острова, за да замине за Колумбия. В столицата Богота той присъства на официалното встъпване в длъжност на новия президент Густаво Петро. Част […]