Плажът-убиец в Исландия

Интересно място е Исландия, климатът е суров, а нощите дълги, може би затова хората там обичат да четат и да си подаряват книги. Едно не може да се отрече, а именно, че Исландия има уникална природа, която оставя всеки без думи, когато се докосне до нея.
Рейнисфяра например е най-известният плаж на Исландия и дори е обявяван за един от най-красивите плажове с черен пясък на света. На Рейнисфяра има величествени базалтови колони, за които легендата казва, че са тролове, превърнати в камък от слънцето.
От морето до тях се издигат остри скали, черният плаж е дълъг и идиличен, а мястото е нереално. Зад него се виждат планини, вулкани и ледници, а в летен ден при късмет човек може дори да види пъфини в морето. Мястото е изключително популярно сред туристите. Според данни от Visit South Iceland около 133 000 души са посетили Рейнисфяра само през първата половина на 2022 г.
Въпреки че изглежда като истинско райско местенце, Рейнисфяра крие своите опасности и неслучайно си е спечелил прозвище на плаж-убиец. Опасността на този плаж идва от т.нар. спящи или дебнещи вълни. Това са високи вълни, които се появят изневиделица на крайбрежието – при липса на особено вълнение изведнъж към плажа се насочва по-голяма вълна, която дори не изглежда така, докато не наближи прекалено и се разбие с голяма сила, стигайки дори десетки метри отвъд линията, на която са били предишните вълни.
Поради тази причина, често има инциденти на Рейнисфяра, като не липсват и жертви през последните години. Най-опасното в ситуацията е, че въпросните вълни придърпват всичко в обсега им навътре в океана (включително и човек) и се оказва ужасно трудно да се излезе на брега. Хората, които са попадали в дебнеща вълна казват, бягството обратно на брега е почти невъзможно – и при температура на водата само няколко градуса над нулата, хипотермията може да настъпи бързо, което води до смъртни случаи.
Гидове редовно свидетелстват и снимат опасни ситуации на плажа, а от местния спасителен отряд предупреждават, че постоянно имат обаждания за инциденти на Рейнисфяра. И въпреки че след последния смъртен случай властите обмислят затваряне на популярния плаж, в крайна сметка решават все пак да се спрат на по-сериозни мерки за опазване на туристите.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Защо Ел Макферсън сподели, че съжалява за участието си в "Приятели" (но не и за целувката с Джоуи)

Вече почти на 60, бившата приятелка на Джоуи от “Приятели” Ел Макферсън накара феновете буквално да се захласнат по външния ѝ вид в скорошно интервю. И говорейки за миналото, супермоделът, оказва се, е сред малкото гостуващи звезди, които съжаляват за участието си в популярния ситком. В предаването This Morning на […]