Руската журналистка, която се опълчи на Путин

От началото на нападението на Русия над Украйна около 15 хиляди души в Русия са задържани заради участието им в антивоенни протести. Десетки руски медии са блокирани, а достъпът до Facebook и Instagram е преустановен. 
На 14 март, в рамките на вечерната новинарска програма “Время”, по време на живо предаване свързано с руското нападение над Украйна, журналистката Марина Овсянникова се появява в кадър зад нищо неподозиращата говорителка Екатерина Андреева, като държи протестен плакат с надписи на английски и руски език, който гласи: “Не на войната. Спрете войната, не вярвайте на пропагандата, тук ви лъжат. Руснаци срещу войната”. 
С постъпката си Марина Овсянникова става първият редактор в руска държавна медия, който публично се обявява против войната в Украйна, пишат от Deutsche Welle. За няколко секунди тя буквално се превърна от обикновен редактор в телевизията в световноизвестен журналист и една от най-смелите жени в Русия. 
Преди да направи демонстрацията в ефир обаче, 44-годишната Марина Овсянникова записва и видеообръщение с призив към руснаците. 
“Това, което се случва в Украйна, е престъпление. Русия е страна-агресор и отговорността за тази агресия тежи на съвестта на един-единствен човек. Този човек е Владимир Путин. Моят баща е украинец, майка ми е рускиня и те никога не са били врагове”, казва в изявлението си журналистката, като признава, че я е срам да работи за Първи канал, който излъчва Кремълска пропаганда.
“Срам ме е, че съм позволявала да се леят лъжи от телевизионните екрани. Срам ме е, че съм позволявала други да зомбират руския народ”, продължава Марина Овсяникова, която настоява, че руснаците не бива да мълчат срещу политиката на Путин.
“Дори следващите десет поколения няма да измият петното от тази братоубийствена война. Излезте на протест. Не се страхувайте от нищо. Не могат да ни затворят всичките”, настоява журналистката. 
Видео обръщението ѝ, както и демонстрацията ѝ по телевизията станаха причина за нейното задържане от страна на руските власти. Според информация на CNN Марина Овсяникова е разпитвана в продължение на 14 часа, не е спала два дни и така и не получава достъп до правна помощ. Заради видео призива ѝ тя е глобена с 30 хиляди рубли (около 250 евро). 
Не е ясно дали тя ще бъде изправена пред отделни обвинения във връзка с протеста й по телевизията на живо, но има опасения, че ще бъде преследвана съгласно по-сериозен, нов наказателен закон, който забранява да се наричат ​​военните действия на Русия в Украйна “инвазия” или разпространение на ” фалшиви новини” за конфликта. 
Смелата постъпка на Овсянникова отприщи вълна от подкрепа по цял свят, като на много места дори се провеждат протести в защита на журналистката. 
“Докато има смели хора като Марина Овсянникова, продуцент в руския “Первый канал”, която тази вечер протестира срещу руската война и пропагандата, и като демонстрантите по улиците на Русия – все още има шанс за по-добро бъдеще”, написа латвийският външен министър Едгар Ринкевич в Twitter, напомнят от BBC. 
Украинският президент Володимир Зеленски също благодари на руснаците, “които не се страхуват да протестират” и “специално на жената, която влезе в студиото на “Первый канал” с плакат срещу войната”.
Марина Овсянникова е родена в Одеса семейството на рускиня и украинец. Завършва Кубанския държавен университет, по-късно Руската президентска академия за национална икономика и публична администрация. Работила е за Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания. Има две деца.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Ганка пили ноктите на Ванко върху камък в "Сървайвър" и... СНИМКИ

“Сървайвър” успя да върне участниците в каменната ера. Риалити героите вече си прилагат разкрасителни процедури, на които би завидял всеки пещерен човек. Ганка, която в цивилизацията работи като IT специалист, се посвети на облагородяването на фитнес треньора Ванко, който все повече заприличва на Робинзон Крузо. Симпатичната брюнетка грижовно изпили орловите […]

Subscribe US Now