Ще видим ли слънчевото затъмнение от България

Следващите няколко седмици ще са изобилни на астрономически събития. И то не такива, които вълнуват запалените по звездното небе, но и по-впечатляващи и редки. Като слънчево затъмнение.
Утре, 25 октомври, ще има частично слънчево затъмнение, които ще може да се наблюдава от всякъде по земното кълбо.
В България началото му ще е около 12:30 ч. на обяд, като най-голямото закриване на слънчевия диск ще се случи около час по-късно. Тогава 35.4 % от Слънцето ще бъде затъмнено от сянката на луната, съобщават от Наука OffNews.
Точката на централното слънчево затъмнение на 25 октомври – мястото, от където можем да наблюдаваме най-голяма част от Слънцето да бъде закрита, е над Северния полюс – около 82 %. Малко по-малко ще наблюдават жителите в северната част на Европа, Русия и Китай.
Ако не разполагаме със специални защитни очила за наблюдаване на това небесно явление (заместителят им са очи за работа с електрожен), най-добре да го гледаме онлайн. Например в официалния канал в YouTube на Кралската обсерватория в Гринуич.
На 8 ноември пък предстои пълно лунно затъмнение. Периодът между слънчевото и лунното се нарича “тунел на затъмненията” според астролозите и се приема за критично и трансформиращо време.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Бахаров официално в "Мисията невъзможна"

Захари Бахаров сам потвърди, че влиза в новите екшъни от “Мисията невъзможна”, пускайки си тайнствено съобщение в социалните мрежи, на което пише: “Ние споделяме една и съща съдба”.  Става въпрос освен за Захари Бахаров, също за полския актьор Марчин Дорочински и руския Иван Ивашкин, които ще играят в поредицата, чиято […]

Subscribe US Now