Силвия Аздреева отново го направи

Силвия Аздреева е първата българка, направила последователно изкачване на Еверест (8848 м) и Лхотце (8516 м). Прави го за 27 часа. Тя е и втората българска жена, изкачила Еверест изобщо, но и първата, достигнала най-високата точка на Лхотце.
Преди час става ясно, че Силвия е изкачила и К2 в Пакистан. Това съобщават от фирмата-организатор на експедицията. Това я прави първата българка, която го постига. Първият българин на К2 беше зоологът Боян Петров – през 2014 г., а 5 години по-късно там стъпва и адвокатът Стефан Стефанов. До момента никоя жена от родината ни обаче не го е постигала. 
37-годишната Аздреева изкачва върховете с личен шерп и с употребата на изкуствен кислород. Близо 200 души правят опит тези дни да изкачат втория по височина връх на планетата – К2, който е и един от най-трудните върхове от 14-те осемхилядници. До момента е съобщено за близо 80 успели.
Тази година има много сняг по склоновете на К2 и лавинната опаност е висока. В момента българката слиза към Базовия лагер, като съвсем скоро очакваме вести и от нея самата в социалните мрежи. 
Преди дни именно оттам разбрахме, че лошо време я е забавило в първия ден, когато е трябвало да щурмува К2. 
Поздравления за голямото постижение на Силвия, която отново доказа колко борбена, смела и целеустремена е. Както сподели самата тя в интервю за Lifestyle, от невръстно дете е “човек на планината”, който през целия си съзнателен живот изпитва непреодолима нужда да е “там някъде – на високо.” Това желание става все по-неудържимо и през последните пет-шест години тя се впуска още по-активно не само с планински преходи, но и в обучения по скално и ледено катерене.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Нови подробности около смъртта на Шиниъд O'Конър

В сряда, 26 юли, светът научи за смъртта на певицата Шиниъд O’Конър, която си отиде едва на 56-годишна възраст. Ирландката остава в историята като една от най-известните изпълнителки както в страната си, така и в целия свят, но и с личния си живот, помрачен от трагедии и борби с психични […]