След скандалния “червен” Чарлз – още няколко необичайни портрета на кралското семейство

Първият официален портрет на Чарлз Трети като монарх се оказа не само изненадващ, но и доста противоречив. Преобладаващо червеният му цвят предизвика много асоциации, които едва ли са били очаквани от краля, а и едва ли са му допаднали.
Авторът му Джонатан Йео защити художественото си решение, като уточни, че е искал портретът “да бъде по-модерен” и че лицето на краля и червеният фон “работят толкова добре заедно”.
Въпросният портрет не е първият, който предизвиква противоречиви реакции. Още преди няколко десетилетия портретът на Елизабет Втора, направен от Анди Уорхол, беше приет нееднозначно. Ето и някои други примери.
Елизабет Втора от Анди Уорхол
Създаден е през 1985 г. като част от серия на американския художник, посветен на управляващите в онзи момент кралици по света. За база е използвана фотография на кралицата от Сребърния й юбилей. Очевидно кралското семейство е харесало работата на Уорхол, защото е откупило четири от портретите, които са серия, за Кралската колекция.
Кейт Мидълтън от Пол Емсли
Настоящата принцеса на Уелс се сдобива с първия си рисуван портрет през 2013 г. Самата тя избира Емсли да бъде негов автор и, въпреки критиките към финалния резултат, тя намира картината за “брилянтна”.
Принц Хари от Елизабет Пейтън
Американската художничката създава този необичаен портрет на принц Хари през 1998 г., като използва негова снимка от постъпването му в колежа Итън.
Камила от Рут Хепел
Портретът е поръчан през 2014 г., когато тя все още е херцогиня на Корнуол.
Уилям и Кейт от Джейми Корет
Завършен през 2022 г., това е първият общ портрет на принц Уилям и Кейт Мидълтън. Корет е работил по тяхна снимка, като настоящите принц и принцеса на Уелс виждат картината при посещението си в музея “Фицуилям”, където тя е изложена за първи път, пишат Hello.
Елизабет Втора от Ролф Харис
Харис има две срещи с покойната кралица, за да работи по портрета, който е показан за първи път в Бъкингамския дворец през декември 2005 г. Кралицата има над 120 официални портрета от различни художници, сред които са Лора Найт, Люсиен Фройд и други.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Битката на века: загубата на Тайсън Фюри от Олександър Усик ли е краят за Циганския крал

22 победи в 22 мача. След последната от тях над Тайсън Фюри в Рияд през миналия уикенд Олександър Усик стана абсолютен световен шампион по бокс в тежка категория с поделено съдийско решение. Така сложи край на царуването на Циганския крал и обеди всички титли, които вече са негово притежание – нещо, […]

Subscribe US Now