Спомените на портиера, свидетел на ужасяващото убийство на Джон Ленън

За Джей Хейстингс, бивш портиер в “Дакота” – жилищната сграда в Ню Йорк, която покойният Джон Ленън нарича свой дом, 8 декември 1980 г. е ден, който никога няма да забрави.
“Спомням си всичко, сякаш бе вчера”, казва Хейстингс в последния брой на Peole, размишлявайки за ролята, която е изиграл в този ключов момент от музикалната история.
Джон Ленън е застрелян от Марк Дейвид Чапман пред жилищната сграда в Горен Уест Сайд в 22:50 ч. местно време. Докаран в най-близката болница 10 минути по-късно, но е обявен за мъртъв още при пристигането си.
За онази нощ Хейстингс разказва, че докато е на служба, изведнъж чува изстрелите. Той веднага отваря входната врата и вижда Ленън, който все още се е държи на краката си и промълвява: “Прострелян съм”, след просто се срива.
“Нямах представа колко лошо е прострелян”, казва още Хейстингс. “Помня, че се появи Йоко Оно, съпругата на Ленън, и започна да крещи: “Повикайте линейка”. Аз натиснах паник бутона, който е връзката с полицията, след което не се поколебах да изляза от сградата, за да се опитам да открия убиеца.”
И успява. Хейстингс разказва, че вижда Чапман, “обърнат към стената, правещ нещо. Изумително – той четеше книга!”
Минути по-късно полицията пристига и първоначално смята, че Хейстингс е извършителят. “Това не беше никак странно, тъй като изглеждах малко налудничаво, с кръв по ръцете си, само по ризата.”
Но в крайна сметка полицаите аресатуват Чапман, който впоследствие е осъден на доживотен затвор.
Шокиращото убийство на известния музикант се преразглежда отново в документалния сериал в три части John Lennon: Murder Without a Trial, чиято премиера се състоя миналата сряда по Apple TV+.
“В историята има много повече от това, че самотен стрелец просто се появява, натиска спусъка и край на историята”, казва Ник Холт, режисьор на поредицата пред People “А нещата не са толкова прости, защото много хора загубиха своя идол, но преди всичко Ленън беше баща и съпруг.”

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Вергов ще съди Диана Димитрова, тя му нанася изпреварващ удар с нетрадиционен ход

Актьорът Юлиан Вергов съди колежката си Диана Димитрова за обида. Това обяви самата тя в социалните мрежи. „Пуснал е тъжба в съда за обида заради мой фейсбук статус. Да, за обида след почти година“, казва тя и припомня, че прокуратурата отказа да образува досъдебно производство по нейната жалба за насилие срещу нея […]

Subscribe US Now